Ambitieuze studentondernemers die worstelen om naast hun studie een eigen bedrijf draaiende te houden, kunnen voortaan hulp krijgen om dit beter te combineren.

Het ECE Student Entrepreneurs Excellence Programma (StEEP) is begin dit collegejaar gestart en woensdag 23 oktober was de officiële kick-off. Het programma is uniek in Nederland en geeft studentondernemers net als topsporters de mogelijkheid om studieverplichtingen en zaken doen beter op elkaar af te stemmen. “Uiteraard is niet de bedoeling dat je tentamens overslaat, die staan gewoon vast en moet je ook maken, maar we kunnen wel samen met de ondernemer bekijken waar mogelijkheden liggen tot flexibiliteit”, aldus directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en zelf jonge ondernemer, Hendrik Halbe.

Personalitee

Daar is Bob van Wees (22) blij mee. Hij is vierdejaars bedrijfskundestudent en verkoopt sinds april dit jaar T-shirts met foto’s waar een bijzonder verhaal achter zit. De study advisor die Van Wees via StEEP toegewezen kreeg, helpt hem met plannen. “Eerder was zo met mijn bedrijf ‘Personalitee’ bezig dat ik wel eens deadlines of inschrijven voor een tentamen vergat. Mijn study advisor zorgt er nu voor dat ik gestructureerd kan werken, anders was ik zeker een drop-out geworden. Want als ik zou moeten kiezen, kies ik voor ‘Personalitee’”.

Eerder besloot Van Wees al dat hij zijn studie niet in drie, maar in vijf jaar zou doen, omdat hij het qua tijd niet redde met zijn andere bedrijf ‘I love college’, dat studentenfeesten organiseerde. Dit bedrijf wil hij verkopen, omdat hij ‘Personalitee’ groot te maken.

Niet zomaar deelnemen

“Dit programma is echt voor de top”, benadrukt Halbe. Er is een strenge selectieronde aan vooraf gegaan. Als je mee wil doen met het programma moet je in een brief motiveren waarom jij met jouw bedrijf geselecteerd moet worden. Uit ruim twintig brieven zijn vijf ondernemers geselecteerd voor het programma.

Drop-outs voorkomen

StEEP is ontstaan nadat jonge ondernemers bij het Erasmus Centre for Entrepreneurship hebben aangegeven dat het combineren van een studie en een eigen bedrijf soms onmogelijk is door onder andere verplichte bijeenkomsten. Deze ambitieuze en talentvolle studenten hebben een vergrote kans hun studie niet af te maken en  dat willen we met dit programma  voorkomen”, vertelt Halbe. CW