Het is donorweek. Daarom organiseerde geneeskundestudent Mike Sijmens op 23 oktober een lunchlezing in het Erasmus MC om zijn medestudenten aan te sporen om zich in te schrijven als orgaandonor. Velen bleken al geregistreerd.

Met hulp van de Nederlandse Transplantatie Stichting wilde Sijmens zijn medestudenten informeren over donorregistratie. De bijeenkomst werd geopend door decaan Huib Pols, die de geschiedenis van de transplantatiegeneeskunde aan het Erasmus MC uit de doeken deed. Ook vertelde Djuna Maes over haar langdurige ziekbed en dubbele longtransplantatie en was er een college over transplantatiechirurgie en over het Europese donorbeleid en orgaantransport. Informatief, doch enigszins tevergeefs, aangezien vrijwel alle aanwezigen al geregistreerd donor bleken te zijn.

Actie ondernemen

“Toen Mike met dit idee kwam, juichten we het toe”, aldus Jeantine Reiger, woordvoerder van de Nederlandse Transplantatie Stichting. “Dit zijn initiatieven die werken; studenten die studenten aanspreken. Vooral onder jongeren is registratie een probleem, ze willen natuurlijk nog niet nadenken over de dood. Bij geneeskundestudenten leeft het aardig, maar we hopen dat het initiatief van Mike overslaat naar andere faculteiten.”

Taboeonderwerp

Sijmens ziet deze rol niet voor hem weggelegd. “Ik werk al voor de Transplantatie Stichting en ik studeer fulltime. Ik hoop dat andere studenten ook gemotiveerd raken en actie ondernemen. Er heerst nog altijd een taboe op donorregistratie. In de omringende landen, waar we vaak een ‘ja-tenzij’ systeem zien, is het heel normaal dat je donor bent. Bovendien leeft de gedachte dat artsen je dan sneller dood zullen laten gaan, maar dat is complete onzin. Alles is zeer geprotocolleerd en wettelijk omkaderd.” CdJ