Het Erasmus University College (EUC) kan op 1 september 2013 haar deuren openen. De prestigieuze bachelor-opleiding gaat 3500 euro per jaar kosten.

Accreditatie

Afgelopen maandag heeft de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) de toekomstige EUR-bachelor Liberal Arts & Sciences groen licht gegeven. De opleiding, die in het centrum van Rotterdam aan de Nieuwe Markt zal worden verzorgd, richt zich op excellente en internationaal georiënteerde studenten. Het EUC wordt het zevende University College in Nederland, sinds de Universiteit Utrecht in 1999 voor het eerst een vergelijkbare bachelor aanbood.

Prijskaartje

Aan zo’n prestigieuze opleiding hangt wel een prijskaartje. Nederlandse studenten en studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER) zullen jaarlijks 3500 euro neer moeten leggen om aan het EUC te kunnen studeren. Door de wet Ruim baan voor talent mogen instellingen sinds vorig jaar een hoger collegegeld vragen voor kleinschalige studies met intensief onderwijs. Voor studenten buiten de EER wordt dat 15.000 euro. Om te voorkomen dat het EUC een eliteschool wordt, komt een op de vijf studenten in aanmerking voor een beurs.

Selectie

Studenten zullen niet zomaar worden toegelaten. Er zijn jaarlijks maximaal 225 plekken voor eerstejaars. Verwacht wordt dat er per 1 september 2013 de helft van het maximale aantal studenten kan worden toegelaten. Voor een plekje aan het EUC moet een scholier gemiddeld een 7 hebben gehaald voor het vwo, of een vergelijkbare vooropleiding, en een goede motivatie en cv overhandigen. Het streven is dat de helft van de studenten een internationale achtergrond heeft.

Verplicht het huis uit

Eerstejaars studenten wordt verplicht op kamers te gaan. Het EUC wil dat zij gezamenlijk worden ondergebracht binnen een straal van vijfhonderd meter van het gebouw aan de Nieuwe Markt. Waar de studentenwoningen komen en of ze nieuw gebouwd zullen worden is nog niet duidelijk.