Staatssecretaris Zijlstra ontving zaterdag de Meester Kackadorisprijs van de vereniging tegen de Kwakzalverij. Onder zijn verantwoordelijkheid kunnen studenten met hun basisbeurs naar het buitenland voor een opleiding tot chiropractor.

Het is de tiende keer dat de Meester Kackadorisprijs wordt uitgereikt aan iemand die de kwakzalverij “in daad, woord of geschrift” bevordert. Zijlstra doet dat, vindt de jury, al is hij zich wellicht “nauwelijks bewust van de zaak waaraan de jury aanstoot neemt”. Zijlstra kreeg de titel omdat hij Nederlandse studenten in het buitenland een opleiding tot chiropractor laat volgen. In Nederland bestaat geen erkende opleiding chiropractie, maar via DUO kunnen Nederlandse studenten die in het buitenland een opleiding tot chiropractor volgen studiefinanciering krijgen en dat steekt de jury.

Dwaalleer

Volgens de jury is chiropractie een “dwaalleer”. De chiropractie is bedacht door een Amerikaanse kruidenier en magnetiseur. Die meende dat bijna alle ziekten voortkomen uit ontwrichtingen van de wervelkolom, die bloedvaten en zenuwen zouden afklemmen.

Er zijn al 370 chiropractors in Nederland. De afgelopen drie jaar zijn 119 Nederlanders met studiefinanciering aan een opleiding chiropractie begonnen. Als deze mensen drie jaar de basisbeurs krijgen, kost dat ruim 1,1 miljoen euro.

Erasmus MC

De Vereniging tegen de Kwakzalverij reikt de Meester Kackadorisprijs jaarlijks uit. Vorig jaar ging de eer naar Huib Pols, decaan van het Erasmus MC, omdat de faculteit in 2010 een proefschrift over acupunctuur accepteerde. HOP/TF