Wat zou jij Willem Holleeder vragen?

Vrijdag 12 oktober is topcrimineel Willem Holleeder te gast bij College Tour. Dat de voor fraude en ontvoering veroordeelde Holleeder zijn zegje mag doen op televisie wordt niet door iedereen begrepen. Op Twitter hadden velen kritiek. Vinden EUR-studenten hem ook een onterechte gast? En wat zouden ze zelf van hem willen weten?

Rick Pieterse (20), bedrijfskunde

“Toen ik het hoorde dacht ik meteen: wat een rare keuze. Normaal kiezen ze iemand die iets goeds gedaan heeft en een voorbeeld kan zijn voor studenten, zoals de Dalai Lama of een succesvol persoon uit het zakenleven. Holleeder is juist helemaal geen brave Hendrik. Toch heb ik er op zich niks op tegen dat hij te gast is in College Tour, want ik ben heel benieuwd dat hij te zeggen heeft. Ze moeten hem alleen niet neerzetten als held, want het is niet goed te praten wat hij gedaan heeft. Daarom hoop ik ook dat er kritische vragen gesteld worden. Ik zou willen weten: Hoe ben je een crimineel geworden?”

Sabina van Rees (20), sociologie

“Ik vind het wel leuk dat Holleeder in College Tour komt. Ik snap die kritiek eromheen niet echt. Ik denk juist dat je het onderwerp ‘criminaliteit’ op deze manier vanuit een ander perspectief kunt laten zien. Misschien komt dat ook door mijn opleiding, maar het is belangrijk om ook de andere kant te belichten van een onderwerp. Als topcrimineel zal hij een andere visie op de wereld hebben.

Ik vind het interessant te horen waarom hij voor het criminele pad gekozen heeft. Ik zie Holleeder gewoon als mens en hij moest ook zijn brood verdienen. Heeft zijn achtergrond daar misschien iets mee te maken of wilde hij gewoon heel veel geld verdienen? Zo’n verhaal van een veroordeelde crimineel hoor je bijna nooit omdat veel fraudeurs er gewoon mee weg komen.

Cees Janse (19), bedrijfskunde

“Ik vind het niet kunnen. Willem Holleeder is een grote crimineel en hoort niet thuis in zo’n programma. Ik vind het raar hoe hij nu als normaal persoon wordt behandeld, ondanks zijn daden. Hij heeft dan wel zijn straf uitgezeten, maar de uitzonderlijke media-aandacht die hij nu krijgt, verdient hij niet.

Toch ben ik nieuwsgierig naar zijn verhaal. Misschien ga ik de uitzending wel bekijken. Holleeder heeft genoeg meegemaakt dus hij zal daar vast veel over kunnen vertellen. Ik vraag me af op welk punt hij crimineel geworden is.”

Wil je de uitzending bekijken? College Tour wordt uitgezonden op vrijdag 12 oktober om 20:25 uur op Nederland 3.