De bestuursvoorzitter van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, Louise Gunning, is volgens maandblad Opzij de machtigste vrouw in de wereld van onderwijs en wetenschap. Pauline van der Meer Mohr, collegevoorzitter van de EUR, neemt de tweede plaats in. Gisteravond maakte het maandblad haar jaarlijkse top 100 bekend.

Eerste plaats

Vorig jaar prijkte Gunning als voorzitter van de Gezondheidsraad en bestuursvoorzitter van het AMC nog bovenaan in de categorie gezondheidszorg. Dit jaar is ze nummer één in de wereld van onderwijs en wetenschap. Ze leidde het onderzoek naar het Hofnarretje en heeft volgens het maandblad een stevige vinger in de pap bij de PvdA. Louise Fresco, de nummer één van vorig jaar, daalt naar de vierde positie.

Stijger

De enige stijger is Pauline van der Meer Mohr, collegevoorzitter van de EUR en lid van de raad van commissarissen van DSM. Zij klimt twee plaatsen omhoog naar de tweede positie. Yvonne van Rooy, bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht, blijft de derde positie bezetten.

Top 100

De top 100 bestaat eigenlijk uit tien lijstjes met tien namen uit een specifieke sector: openbaar bestuur, politiek, onderwijs & wetenschap, sport, justitie & openbare orde, media, goede doelen, cultuur, bedrijfsleven en gezondheidszorg. De top 100 wordt aangevoerd door Renée Jones-Bos, secretaris-generaal op het ministerie van Buitenlandse zaken.

Erkenning

Van der Meer Mohr zegt verheugd te zijn met haar tweede plek. “Deze lijst is een erkenning van de invloed van deze honderd vrouwen, al zou ik zo nog honderd andere vrouwen weten die met evenveel recht en redenen als invloedrijk kunnen worden bestempeld.” Ze benadrukt het belang van de jaarlijkse top 100 van Opzij: “Een plaatsje op deze lijst betekent dat je werk zichtbaar is. Hoe meer vrouwen die zichtbaarheid delen, hoe sneller het probleem ‘vrouwen naar de top’ zichzelf oplost.” HOP/TF