Dat vinden zowel studenten als hoogleraren volgens weekblad Elsevier. Per opleiding bekeken scoort de Erasmus Universiteit goed op psychologie en fiscale economie, en minder op geneeskunde.

Dit jaar kunnen drie universiteiten zeggen dat ze volgens studenten de beste zijn: de Radboud Universiteit Nijmegen (beste van de zes brede universiteiten), de Universiteit Maastricht (beste van de drie specialistische universiteiten) en de TU Eindhoven (beste van de drie technische universiteiten). De groene universiteit van Wageningen is niet meegenomen in het onderzoek. Volgens Elsevier zijn er te weinig vergelijkbare opleidingen in Nederland.

Nationale Studenten Enquête

Om studiekiezers te helpen met hun keuze hebben Elsevier en ResearchNed 141 bacheloropleidingen en 287 masteropleidingen vergeleken. Studenten beoordeelden hun opleiding door via Studiekeuze123 een enquête in te vullen over vijf facetten: de aanwezige faciliteiten, de inrichting van de opleiding, de kwaliteit van het onderwijs en de docenten, de toetsing en de interne organisatie en communicatie.

Beoordeling per studie

Buiten de beoordeling per universiteit, zijn opleidingen ook apart beoordeeld. Daarin scoort Rotterdam volgens studenten het best met psychologie, pedagogische wetenschappen, bedrijfskunde en fiscale economie. Geneeskunde en geschiedenis scoren relatief minder, hoewel nog steeds voldoende. Hoogleraren denken daar heel anders over. Geneeskunde is volgens hen namelijk de tweede beste studie van de acht.

Hoogleraren

Hoorleraren mochten ook hun stem uitbrengen omdat ze volgens Elsevier over het algemeen goed op de hoogte zijn van de kwaliteit van opleidingen op hun eigen vakgebied. Dit jaar hebben ongeveer tweeduizend hoogleraren een vragenlijst ingevuld over de kwaliteit van het bachelorprogramma, het aanbod van de masteropeleidingen, de kwaliteit van de docenten en de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties.

Veranderingen

Elsevier beoordeelde de opleidingen dit jaar uitgebreider dan voorgaande jaren. Voor het eerst keek het blad ook naar het toelatingsbeleid en het percentage studenten dat na een jaar van opleiding is gewisseld. CW