De tweedejaars van de faculteit sociale wetenschappen kregen woensdagmiddag hun getuigschrift uitgereikt voor het behalen van hun eerste jaar. Iedereen was uitgelaten door de goede resultaten van het eerste jaar Nominaal = Normaal.

Foto: Jan van der Ploeg

Studenten bestuurskunde, pedagogische wetenschappen, psychologie en sociologie worden in de Sorbonnezaal verwelkomd met harde salsamuziek en een klassieke academische pet, bekend uit Amerika. “Jullie hebben nu allemaal zo’n mooie baret op en daarvoor wil ik de mijne graag afnemen”, begint rector magnificus Henk Schmidt zijn speech. De zaal begint luid te klappen en daarmee is de toon van de bijeenkomst gezet.

“Ik was sprakeloos toen ik de resultaten zag. Ik denk dat er dit jaar een klein wondertje gebeurd is, want niemand had verwacht dat zoveel studenten in één jaar alle zestig punten zouden halen.” (Zie cijfers in tabel hieronder).

Extra motivatie

Na wat boze geluiden begin vorig studiejaar, zijn studenten toch wel blij met de nieuwe regeling. “Die zestig studiepunten waren voor mij een motivatie om hard te studeren in het eerste jaar en een drijfveer om mijn hele studiejaar nominaal af te maken”, licht bestuurskundestudent Anne Lieke Vonk toe.

8,7 gemiddeld

Dat geldt niet voor student pedagogische wetenschappen, Karina Stolk. Voor haar was N = N geen extra motivatie, want ze wil altijd hoge cijfers halen. “Een herkansing is voor mij geen optie. Ik studeer net zo hard totdat ik zeker weet dat ik het meteen in één keer haal.” Dit jaar heeft ze het hoogste gemiddelde van alle eerstejaars sociale wetenschappen; een 8,7. Maar eerlijk is eerlijk, ze had ook meer tijd om te studeren, want ze had een aantal vrijstellingen. Vorig jaar studeerde ze al een jaar psychologie op de EUR.

Haar goede prestaties en deelname in verschillende commissies van afgelopen studiejaar bleven niet onopgemerkt. “Vaak komen docenten naar me toe om te vragen of ik interesse heb in andere activiteiten. Zo ben ik nu ook schaduwtutor voor de nieuwe eerstejaars geworden.”

  2008 – 2010 60 studiepunten

na 1 jaar

2008 – 2010 60 studiepunten

na 2 jaar

2011 – 2012

60 studiepunten

na 1 jaar

2011 – 2012

PO*

Bestuurskunde

 30%  55%  62%  4%
Sociologie

 16%  46%  55%

 4%

Psychologie

 52%  68%  75%  2%
Pedagogiek  nvt  nvt  65%  9%
PO*= persoonlijke omstandigheden. Zijn wel over, maar hebben nog geen 60 studiepunten

Veranderingen

Met Nominaal = Normaal heeft de faculteit grote veranderingen doorgevoerd. In plaats van veertig studiepunten moeten studenten er nu in één jaar zestig halen. Ook is het verplichte gemiddelde verhoogd van een 5,5 naar een 6,0. Daartegenover staat dat studenten onvoldoendes kunnen compenseren met voldoendes. Wie het alsnog niet redt, moet de opleiding verlaten.

Niet zo breed

“En nu gaan we het spelletje ‘petje op, petje af’ spelen. Nee grapje, doen we niet”, lacht Henk van der Molen net voordat alle studenten samen op de foto gaan. “Wel wil ik graag nog iets melden. Als je je hoed graag aan al je familie en vrienden wilt laten zien, dan mag je hem meenemen, maar als je denkt: die muts komt thuis toch in een hoek te liggen, laat hem dan hier achter. Want wij hebben het ook niet zo breed.” CW