Forensentaks afgeschaft, verzekeren wordt duurder

De belasting op woon-werkverkeer wordt niet ingevoerd. Dat staat in het deelakkoord dat de PvdA en VVD gisteren sloten.

Grootste post

Gisteren maakten Diederik Samsom (PvdA) en Mark Rutte (VVD) hun wijzigingen in de begroting voor dit jaar bekend. Tot grote vreugde van studenten en forensen, want zowel de langstudeerboete als de forensentaks verdwijnt. De grootste post is het afschaffen van de belasting op woon-werkverkeer, die per 1 januari ingevoerd zou worden. Met het terugdraaien van die maatregel is zo’n 1,6 miljard euro gemoeid. Dat geld moet gaan komen uit het vitaliteitspakket – het zogenaamde vitaliteitssparen wordt afgeschaft – en een verhoging van de assurantiebelasting, de belasting op verzekeringen. Ook gaat de AOW-leeftijd sneller omhoog.

Sigaar uit eigen doos

De belasting op verzekeringen stijgt van 9,7 naar 21 procent. De assurantiebelasting zit niet op alle verzekeringen. Bijvoorbeeld de auto-, schade en WA-verzekering worden belast, voor de ziektekosten- en levensverzekering geldt dit niet. Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars, noemt de verhoging een sigaar uit eigen doos. Volgens de verzekeraars gaat de maatregel ieder huishouden meer dan 100 euro kosten. “Door een streep te halen door de forensentaks, treffen ze diezelfde consument alsnog door de belasting op zijn verzekeringen te verhogen”, aldus De Boer.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.