Terwijl studenten pas volgende week weer van start gaan, kregen docenten woensdag al college over nieuwe audiovisuele middelen in collegezaal C1-b. Er is veel veranderd. Een van de mogelijkheden is dat alle colleges opgenomen kunnen worden, zodat je die voor je tentamen terug kunt kijken.

De renovatie van gebouw C is bijna klaar. Met dat in het vooruitzicht hebben experts op het gebied van audiovisuele middelen, Pieter van Baarle en Theo van Hemert, docenten de afgelopen drie dagen training gegeven. Nog niet alles werkt, maar de deelnemers weten nu wel wat er allemaal mogelijk is. Docenten kunnen bijvoorbeeld in de toekomst zelf aangeven wie de colleges terug kunnen kijken en wat ze ter beschikking stellen. Zo kunnen er camerabeelden gemaakt worden, maar docenten kunnen ook alleen de presentatie met geluid opnemen.

Grote opkomst

Pieter van Baarle sloeg steil achterover toen de aanmeldingen voor de cursus binnenstroomden. “Normaal als we dit soort trainingen geven zitten er vijf mensen in de zaal. Maar in drie dagen tijd zijn er 170 docenten langsgekomen. We zijn blij dat we zoveel mensen nieuwe dingen hebben kunnen leren.”

Nuttig

De aanwezigen vonden het een leerzame training. Harrie de Swart, docent logica, komt nog uit de tijd van de ‘ouderwetse’ schoolborden. Je kent ze wel, zo eentje met krijt en een bordenwisser. Hij moet wel wennen aan de nieuwe snufjes. “Ik ben gewend om alles op te kunnen schrijven. Door de vernieuwingen kan dat nu niet meer.” De Swart vond het een erg nuttige ochtend. “Ik weet nu hoe alles een beetje werkt. Ik zal zeker niet alles gebruiken, maar ik weet wat er allemaal kan. Door de training sta ik straks niet voor joker voor de studenten.”

Ook docenten die nog niet zo lang bezig zijn en al wel wat voorkennis hadden, hebben veel bijgeleerd. “Ik ben nu nog een assistent hier dus alleen practicumlessen in het C-gebouw. Daarbij maak ik gebruik van dezelfde apparatuur en wil ik natuurlijk niet staan te klungelen voor een volle collegezaal”, aldus Charissa Rentier.

Feedback altijd welkom

Ondanks alle positieve ervaringen, had Pearl Dykstra, hoogleraar Sociologie, nog wel een aanmerking. “Ik draag nooit broeken, dus ik kan de zender van de microfoon niet aan mijn broek hangen.” Theo van Hemert verzekerde haar dat er een oplossing voor gaat komen. De heren van de audiovisuele middelen stellen feedback altijd erg op prijs. “Hoe meer jullie klagen, hoe sneller wij werken aan een oplossing”, legt Van Baarle uit. CW

Dit is allemaal nieuw in gebouw C:

  • Betere verstaanbaarheid van docenten. De docenten hebben een microfoon voor hun mond en er zijn nieuwe boxen opgehangen. Ook zijn de stoelen bekleed om de galm tegen te gaan.
  • Er zijn nieuwe stoelen met uitklapbare tafeltjes gekomen.
  • In plaats van de overheadprojector staat er nu een visualiser. Daarmee kan de docent gemakkelijk inzoomen en er kunnen ook 3D-objecten onder gelegd worden.
  • Er hangen zonwerende schermen voor de ramen die met een druk op de knop kunnen zakken en weer om hoog kunnen gaan.
  • Door middel van een tablet kan de docent aantekeningen maken bij bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie.
  • Er is een nieuwe beamer aangeschaft. Die projecteert op een scherm van zeven bij vijf meter. Daardoor is de kwaliteit van het beeld enorm verbeterd.
  • De internetverbinding is verbeterd. Er is nu glasvezel aanwezig. Dus voortaan geen haperende Youtube-filmpjes meer.
  • Hierdoor kan er ook een livestream gemaakt worden van een college zodat het ook in andere zalen te volgen is.
  • Er kan een videoconferentie gehouden worden. Dus voortaan kunnen gastsprekers van over de hele wereld lesgeven, zonder dat ze hoeven te reizen.
  • Als er iets niet werkt, kan door het remote management system contact gemaakt worden met de helpdesk. Alles is ook gekoppeld aan de helpdesk zodat het probleem op afstand verholpen kan worden.