“De gebouwen op de Erasmus Universiteit bereiken met de rolstoel is best te doen”, zegt Thomas Geertse (21) een Marketing Master student aan de Erasmus School of Economics (ESE) die al zijn hele leven in een rolstoel zit. Vooral het vernieuwde C-gebouw, waar Geertse vaak les heeft, is gelijkvloers en heeft naast draaideuren ook gewone deuren waar een rolstoel gemakkelijk doorheen kan.

Hobbelige straten

Als je vanaf de metro naar de EUR wil met de rolstoel, kom je velen stoepjes tegen. Maar over het algemeen zijn die niet heel hoog en kan een rolstoel daar dus simpel op en af. Wel zijn stoeptegels vaak ongelijk. Ook op de EUR campus komt dit veel voor. Thomas zegt, “de hobbelige straten zijn wel goed te doen hoor, maar als alles net iets rechter zou liggen zou het voor mij eenvoudiger zijn.”

De steile helling op

Door de werkzaamheden op de campus, is de enige weg voor Geertse om van het C-gebouw naar het L-gebouw te komen langs de steile helling die naast het E-gebouw loopt. Omhoog komen kost Geertse zichtbaar extra inspanning. “Ik heb geen keus en zal toch omhoog moeten”, zegt Geertse, “het is in elk geval goed voor mijn armspieren”, voegt hij lachend toe. Een alternatieve route aanbieden voor studenten in een rolstoel is waarschijnlijk lastig. “Ik ben in elk geval blij dat ik vrij zelden aan die kant van de campus moet zijn”, voegt Geertse toe.

Ruime collegezalen

De deuren naar de collegezalen zijn ruim, dus met een rolstoel naar binnen gaan is eenvoudig. Geertse kan gelukkig wel even staan en kan zich dus vanuit zijn rolstoel naar een collegebank verplaatsen. “Ik kan me voorstellen dat als je niet uit je rolstoel kan, het maken van bijvoorbeeld aantekeningen lastig kan zijn”, zegt Geertse, “er is dan namelijk geen tafel die je kunt gebruiken.”

Behulpzame medestudenten

Ook voor en na de hoorcolleges kan Geertse zich eenvoudig bewegen tussen de massa studenten. De meeste studenten houden rekening met hem. Geertse legt uit, “ Zij zorgen dat ik net iets meer ruimte in de gangen heb. Hierdoor kan ook ik op tijd van les naar les kan komen.”

Altijd op tijd

De liften in de verschillende gebouwen met liftknopjes op een goede hoogte, brengen studenten in een rolstoel zonder problemen naar hogere verdiepingen. Jezelf met de lift moeten verplaatsten, duurt alleen wel langer. “Doordat ik met de lift moet, kan ik niet zoals veel studenten op het laatste moment nog een hoorcollege binnen stormen. Maar, ik ben dan weer nooit te laat”, zegt Geertse.  NdB