Professor Piet Sanders, oprichter van de rechtenfaculteit is donderdag op 100-jarige leeftijd overleden.

Sanders werd vorige week op 21 september 100 jaar. De rechtenfaculteit hield de dag ervoor nog een conferentie over zijn leven en werk.

“Jurist en kunstverzamelaar Sanders is van grote betekenis geweest voor de wetenschap en de Erasmus Universiteit Rotterdam”, laat de universiteit in een persbericht weten. Hij was onder meer grondlegger van de juridische faculteit en geestelijk vader van de Europese Naamloze Vennootschap. Daarnaast was Sanders initiatiefnemer van de kunstcollectie van de universiteit.

Hoogleraar in 1959

Sanders werd in 1959 hoogleraar aan de Nederlandse Economische Hogeschool, de rechtsvoorganger van de Erasmus Universiteit. Zijn voornaamste opdracht was het opzetten van een juridische faculteit in Rotterdam. Deze gaat in 1963 van start.

Kunstverzamelaar

Sanders was ook een vooraanstaand kunstverzamelaar en begunstiger van kunst en cultuur. Hij steunde, samen met zijn vrouw Ida, vele beginnende kunstenaars die later uitgroeiden tot kunstenaars van wereldfaam. Sanders was als voorzitter van de kunstcommissie initiatiefnemer van de kunstcollectie van de Erasmus Universiteit. Onder andere de door Karel Appel geschilderde tegels op het H-gebouw zijn te danken aan Sanders.

Tentoonstelling loopt nog

De tentoonstelling met werk uit de privécollectie van Sanders is momenteel nog te zien in de Erasmus Galerij in het A-gebouw en in het Stedelijk Museum Schiedam, de woonplaats van Sanders. De tentoonstelling ‘Een Leven met Kunst’ loopt nog tot en met 19 oktober 2012. EUR/WG