Gistermiddag vond alweer de vijfde editie van de Erasmus Vitaal Sportdag plaats. Een paar honderd medewerkers gingen met elkaar de strijd aan op onderdelen als waterracen, floorballen en sjoelen.

Bekertjes water

Op het terras van het Erasmus Sportcafé proberen medewerkers van Erasmus School of History, Culture and Communication rennend bekertjes water zo snel mogelijk ongeschonden van het ene tafeltje naar een vijftig meter verderop staand tafeltje te transporteren: de bekertjes staan op een helm op hun hoofd, op plankjes die ze voor zich houden, dan wel op een soort jukachtige constructie. Onderwijl doen langs het traject hun ‘tegenstanders’ verwoede pogingen om met ballen de bekertjes om te keilen. Het betreft hier geen verjaardagspartijtje, maar een van de ludieke onderdelen van de jaarlijkse Erasmus Vitaal Sportdag voor EUR-personeel.

Mikado

Zo’n beetje alle faculteiten – alleen de Erasmus School of Law heeft verstek laten gaan – doen mee, alsook organisatieonderdelen als de Shared Service Centres en de Algemene Bestuursdienst. In het Sportcafé zelf is het een gezellige boel. Daar worden de zogeheten pubgames afgewerkt. Op de poolbiljarts wordt fanatiek mikado gespeeld, elders wordt gedart, gesjoeld, ossenring geworpen en aan twee borden gesnelschaakt. Wellicht geen toeval dat een duo filosofen hier gehakt maakt van hun tegenstanders. Wat verderop trekt een stevig gebouwde ICT’er  voorzichtig een stukje uit een uit staafjes hout opgebouwd torentje, zodat die niet omvalt – ja, zelfs Jenga staat op het sportprogramma.

Luchtkussen

Dieper doorgedrongen in het sportgebouw blijken er ook echte sporten te worden beoefend deze middag: floorball (een soort zaalhockey), volleybal en peanutball (een zaalbestendige afgeleide van honkbal). Ook is er een hindernisbaan, grotendeels bestaand uit een kingsize luchtkussenconstructie, waar alle ploegen estafettegewijs doorheen moeten zien te komen. Klein-zijn lijkt hier een groot voordeel: de zwaargewichten moeten soms bijkans worden bevrijd uit hun benarde situatie.

IJs toe

Als na een paar uur iedereen alle onderdelen heeft afgewerkt blijkt – de wel zeer jeugdige – ploeg van de sociale faculteit de winnaar geworden van deze lustrumeditie. Enkele blessures hebben zich ook voorgedaan; een dame van de afdeling Human Resource & Finance kwam ongelukkig ten val, waardoor haar schouder uit de kom schoot, en de secretaris van de universiteit liep tijdens de afsluitende estafetterace een hamstringblessure op. Desalniettemin lieten de gelegenheidssporters zich het lopend buffet met ijs toe goed smaken. GvdE