“Maak je niet druk om de camera’s in de tentamenzaal in het M-gebouw. Het is een logisch gevolg van de huidige samenleving, waar het gaat om observeren, beheersen en disciplineren.”

Dat zegt Bernadette Kester, universitair docent bij de afdeling Media en Communicatie. Recent deed ze onderzoek naar de persrichtlijn voor journalisten in rechtszaken, specifiek naar het effect van het toestaan van camera’s in rechtbanken. Volgens Kester is het idee van surveillance en het constant toezicht houden en observeren van mensen niets nieuws. In een surveillancemaatschappij wordt de samenleving beheersbaarder. Bovendien worden mensen als het ware gedisciplineerd, want zolang je je aan de regels houdt is er niets aan de hand. Alleen afwijkend gedag wordt meteen aangepakt, zoals spieken tijdens een tentamen. Kester ziet de camera’s dan ook vooral als preventief middel.

Geen directe schending privacy

De klacht dat de camera’s in de tentamenzaal de privacy zouden schenden is volgens Kester overdreven, want camera’s hangen overal op straat, zelfs op de campus. “Als je naar Albert Heijn gaat weet de beveiliging precies wat, waar en wanneer je iets hebt gekocht.” Bovendien benadrukt Kester dat de camerabeelden alleen worden bekeken als iemand door een surveillant verdacht wordt van fraude, als extra bewijs. Dit laatste kan ook in het voordeel van de student werken, want als de beelden onduidelijk zijn, kan het niet als bewijs gebruikt worden.

Meer uitleg over gebruik camera’s

“Ik wil niet lichtvaardig doen over de keuze van de universiteit om camera’s op te hangen, want dat we constant gecontroleerd worden betekent natuurlijk veel. Het gaat vooral om het gevoel dat je continue bekeken wordt en welke emoties van studenten daarbij loskomen.” Daarom pleit Kester ervoor dat de beveiliging uitlegt aan de studenten hoe de camera’s precies gebruikt worden. Niettemin vindt zij het goed dat mensen zich bewust zijn van de constante surveillance en dat er discussie plaatsvindt over wat privacy nu precies betekent in de huidige tijd en samenleving. NdB