Zijn camera’s in tentamenzaal geoorloofd?

Binnenkort worden studenten geconfronteerd met de 22 camera’s die hangen in de grote tentamenzalen in het M-gebouw. Iedereen moet dit jaar natuurlijk tentamens maken, dus de camera’s zijn niet meer te ontwijken. Deze studenten leggen uit hoe ze daarover denken.

Murad Safari (17), eerstejaars Internationale Bachelor Economie en Bedrijfseconomie

“Het is belangrijk dat studenten op hetzelfde niveau behandeld worden en hun tentamen ingaan. De camera’s zijn dus een heel erg goed idee. Iedereen moet zich op deze manier aan dezelfde regels houden en mensen die willen spieken kunnen zo goed worden afgestraft. Iedereen moet gewoon dezelfde stof krijgen en dus een eerlijke kans krijgen op een tentamen.

Ik heb in Canada een jaartje Wiskunde gestudeerd en ook daar hingen overal camera’s. Daar hielp het heel erg en, voor zo ver ik weet, waren spiekende studenten daar erg zeldzaam. Als toevoeging op de camera’s vind ik dat de mentaliteit dat spieken een optie is, veranderd moet worden. Het is niet alleen het echte spieken van studenten dat een probleem is, het is hun mentaliteit dat dit überhaupt een optie is.”

Ruben van Straaten (23), derdejaars Sociologie

“Ik vind het een slecht idee dat er camera’s zijn opgehangen in de tentamenzalen. Veel studenten zullen vinden dat zoveel camera’s  de privacy schendt. Het is toch alsof je constant bekeken wordt. De surveillanten die er nu zitten houden je overigens al heel erg goed in de gaten. Ook staan de tafels ver van elkaar af en ik kan echt niet zien wat degene naast mij allemaal aan het doen is.

Ik denk dat er nagedacht moet worden over andere maatregelen tegen spieken. Een alternatieve maatregel voor spieken zou bijvoorbeeld het verdubbelen van openboektentamens kunnen zijn. Bij open boek tentamens is afkijken echt niet mogelijk en heeft daarnaast ook geen zin.”

Femke Brosens (20), derdejaars Algemene Cultuurwetenschappen

“Het idee dat je privacy wordt aangetast door de camera’s in het M-gebouw vind ik  onzin. Je privacy wordt niet aangetast want een tentamen maak je alleen. Je bent daar voor jezelf en niet voor iemand anders. Ook zonder camera’s is dat zo. Daarnaast, als de grote tentamenhal binnenloopt en daar zit, ben je toch vooral bezig met je tentamen en niet met of er wel of niet camera’s hangen?

Ik denk dat veel studenten het met mij eens zullen zijn en het ophangen van al die camera’s niet nodig was geweest. De surveillanten lopen goed rond en je moet je echt door bochten wringen wil je spieken. De camera’s zullen dan wel die ene student die het toch probeert afschikken. Je wilt natuurlijk niet spiekend op de camera staan.”

Jamilla Pollard (24), derdejaars Rechten

“De camera’s vind ik een goed idee. Als het nodig is, is het nodig. Ik kom gewoon om mijn tentamen te maken en heb geen intentie op te spieken. Of er nou camera’s hangen of niet, ik wil gewoon mijn tentamen halen. Als ik hard heb geleerd voor een tentamen, wil ik daarvoor beloond worden. Het is natuurlijk niet eerlijk als iemand die spiekt het zou halen en ik niet.

De privacy van studenten wordt niet geschonden vind ik. Het is niet alsof er camera’s hangen op een plek waar je privé dingen aan het doen bent. Overal hangen camera’s en als je niks te verbergen hebt, wat maakt het dan uit dat ze in de tentamenhal halen in het M-gebouw?”CW/NdB