De ICT-helpdesk is de laatste twee weken extra druk met het opnieuw installeren van computers vanwege ‘malware’ en ‘trojans’. Waarschijnlijk is de website van De Telegraaf de grootste bron van malware.

In jip-en-janneketaal kun je malware omschrijven als ‘schadelijke software’, en trojans zijn zelfs nog een graadje erger, zegt Stephan de Graaff van de ICT-helpdesk. Bij malware verschijnen pop-ups op het scherm, terwijl trojans zich stiekem nestelen in het systeem van een computer. Hackers kunnen dan via trojans van buitenaf opdrachten geven.

Drukte op ICT-afdeling

Door de piek van malware/trojangevallen op desktops, maar ook laptops en zelfs thuiscomputers, heeft de ICT-helpdesk het de afgelopen weken drukker. Daardoor komen zij bijna niet toe aan hun normale werkzaamheden. De helpdesk heeft in twee weken tijd zo’n vijftien geïnfecteerde computers opnieuw geïnstalleerd. Opschonen werkt vaak sneller dan het opsporen van het euvel om het vervolgens te verwijderen, redeneert De Graaff.

Malware op Telegraaf.nl

De malware is afkomstig van de website van De Telegraaf. Toevallig verscheen daar afgelopen dinsdag een bericht op over camera’s die de Erasmus Universiteit in tentamenzaal M1-12 ophangt. Wellicht heeft dat extra bezoekers van de EUR naar de site getrokken. Inmiddels is Telegraaf.nl ‘malwarevrij’.

Tenslotte wil De Graaff benadrukken dat je nooit op links of attachments aan moet klikken die er onbekend of vreemd uitzien, en geef nooit inloggegevens en wachtwoorden weg.