Medewerkers die altijd met het openbaar vervoer naar hun werk komen, kunnen vanaf nu tot 3000 euro reisvergoeding per jaar terug krijgen van de universiteit.

De nieuwe regeling geldt alleen voor mensen die een maand- of jaartrajectkaart hebben, omdat het vergoeden van losse vervoersbewijzen teveel administratie oplevert, zegt Hugo van der Wilk, hoofd Personeelszaken. Bovendien compenseert de universiteit alleen de dagen waarop de medewerker naar de universiteit reist (meer mag ook niet, fiscaal gezien) . Wie dus fulltime werkt, waarvan één dag in de week thuis, krijgt vier van de vijf dagen vergoed. En bij (langdurige) ziekte stopt de regeling tijdelijk.

Niet fiscaal belast

De vergoeding wordt in heel 2012 – de regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari – fiscaal niet belast, dus medewerkers ontvangen een netto bedrag. Hoe dat vanaf volgend kalenderjaar zal zijn, is nog onduidelijk. Dat heeft te maken met de politieke plannen om het woon-werkverkeer te gaan belasten.

Automobilist betaalt

Van der Wilk heeft geen idee hoeveel mensen gebruik zullen gaan maken van de regeling, maar hij verwacht geen extra kosten voor de universiteit. Hij schat het totaal aan reiskostenvergoeding (de bestaande kilometercompensatie en de nieuwe ov-regeling) op 2,2 miljoen euro. Daarvan neemt het College van Bestuur ongeveer 1,6 miljoen euro voor zijn rekening. De rest zal opgehoest worden door automobilisten die hun bolide betaald op de campus parkeren.

Betaald parkeren voor medewerkers

Op dit moment geldt betaald parkeren al voor studenten en bezoekers , maar vanaf 2013 gaan ook medewerkers dokken. In het eerste jaar is dat 1 euro per dag, en dat bedrag loopt van 1,75 euro in 2014 op tot 2,50 euro in 2015. Voor mensen met een lager inkomen komt er een overgangsregeling. LJ