Om spieken tegen te gaan, hangt de Erasmus Universiteit 22 camera’s in de grote tentamenzaal in het M-gebouw. Als alles goed verloopt, worden de eerste tentamens in begin oktober opgenomen. De Landelijke Studenten Vakbond ziet dat niet zitten.

De Erasmus Universiteit is de eerste met een dergelijk systeem. Een lichte stijging van de geregistreerde fraudezaken is volgens persvoorlichter Jacco Neleman niet de directe aanleiding. In 2010 waren er 82 fraudezaken bekend en in 2011 steeg dat aantal tot 91. “We zijn altijd bezig om het aantal gevallen terug te dringen.”

Het is straks niet de bedoeling dat er een team live naar de beelden kijkt. “Als een surveillant iets verdachts opmerkt, kijken we de beelden terug. Anders worden ze binnen vier dagen vernietigd,” aldus de woordvoerder.

Big Brother-gevoel

“Niet de juiste oplossing”, noemt LSVb-voorzitter Kai Heijneman de maatregel. “Ze schieten met een kanon op een mug en het geeft mij een Big Brother-gevoel.” Heijneman denkt dat de maatregel niet werkt en is bovendien bang voor een glijdende schaal: “Waar gaan we dan zometeen nog meer camera’s ophangen? Er zijn ook studenten die op het toilet een spiekbriefje verstoppen.”

Uraad meteen positief

Volgens de universiteit voldoet de maatregel aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Jochem Streefkerk van de Universiteitsraad hoorde dit voorjaar voor het eerst van de camera’s. De raad was meteen positief: “Wij stonden meteen achter het besluit en ook de nieuwe raad staat erachter.” Streefkerk kan zich voorstellen dat het voor de studenten als shock kwam. “Het idee dat je op film staat is misschien niet fijn, maar het kan ook in je voordeel werken. Als je vals beschuldigd wordt van fraude, kan je hierdoor aantonen dat je onschuldig bent.” CW/HOP