De eerstejaarsrechtenstudenten zijn 30 augustus verwelkomd door oud-premier Balkenende. Ook kregen de 600 aanwezigen uitleg van decaan Maarten Kroeze over het nieuwe onderwijsprogramma.

“Wie is Kelly A?”, klinkt het door de boxen van M1-12. De oud-premier tuurt de zaal rond. “Ja,ik volg ook twitter. Jij schreef: ‘toespraak van Balkenende, y-a-a-y streepje, streepje, streepje’, wat betekent dat?” Voorzichtig staat Kelly A – haar naam op Twitter – op. Balkenende snelt naar de plek waar net een klein meisje opgestaan is. “Ik had verwacht dat het een saaie introductie over school zou worden”, zegt ze verlegen.

 

Aan het einde van Balkenendes speech moest Kelly toegeven dat hij wel meeviel. De ex-premier vertelde onder andere over zijn eigen studententijd: “In mijn eerste jaar heb ik keihard gestudeerd. Het tweede jaar iets minder, maar ik haalde betere cijfers. Hoe dat precies kwam weet ik niet. Ik werkte wel efficiënter doordat ik studeren afwisselde met leuke dingen. Dat moeten jullie ook doen.” Ook adviseert hij de kersverse studenten om lid te worden van een vereniging en te genieten van hun studententijd.

‘Groepjes zijn wel heel klein’

De rest van de dag hebben de eerstejaars rechten zich voorbereid op het studiejaar, dat maandag begint. De studenten weten niet beter, maar ze beginnen aan een ambitieus nieuw onderwijsprogramma, waarin de massale hoorcolleges worden vervangen door werkgroepjes van 10 personen. Lucinde Cooiman start met fiscaal recht en ziet het op zich wel zitten, maar vindt de groepen wel heel klein. “Wat als je niemand mag in je groep? Dan zit je daar wel de rest van het jaar mee opgescheept.”

Digitale bieb

Het is de bedoeling dat de groepjes studenten onder leiding van een tutor zelf literatuur zoeken om een probleem op te lossen. Die literatuur kunnen ze vinden in een nieuwe digitale bibliotheek. Dat vindt Lisa Monier, student criminologie, een goed idee, al dacht ze daar in het begin anders over: “Ik baalde enorm toen ik hoorde van de digitale bieb, omdat ik tijdens het studeren snel afgeleid wordt door mijn laptop of mijn telefoon. Nu moet ik tijdens het studeren mijn laptop wel gebruiken, dus ben ik bang dat het leren daaronder gaat lijden. Het was een goed idee als de universiteit iedereen een e-reader erbij gaf.” CW