De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur en daarom vroeg EM aan eerstejaars tijdens de Eurekaweek of ze al weten of en op wie ze gaan stemmen.

Uit de resultaten van de tweehonderd ondervraagden blijkt dat meer dan de helft nog niet weet op welke partij hij of zij gaat stemmen. De meeste studenten zeggen wel te willen stemmen, maar geven toe dat ze zich er nog niet genoeg in hebben verdiept. ‘Ik moet nog even de stemwijzer invullen’, is dan ook een veel gehoorde zin.

Strategisch stemmen

Van de studenten die al wel een keuze hebben kunnen maken, gaan de meeste stemmen naar de VVD. Ook D66 scoort goed. De eerstejaars zeggen vooral voor een partij te kiezen omdat ze achter het verkiezingsprogramma staan. Toch zijn er ook een aantal die toegeven strategisch te stemmen. De VVD in plaats van D66 bijvoorbeeld, om op die manier een rechts kabinet te forceren. Daarnaast is de langstudeerboete onder veel eerstejaars een belangrijk punt om voor een partij te kiezen. Zo zei iemand: “Als ik op 12 september toevallig langs een stemhokje loop, ga ik denk ik snel even op iemand stemmen die tegen de langstudeerboete is.”

Niet te vertrouwen

Als het aan deze studenten ligt, krijgen de PVV en het CDA helemaal geen stemmen en slechts een klein percentage stemt op een linkse partij. Daarnaast zijn er een paar die helemaal niet naar de stembus gaan. “Die politici zijn niet te vertrouwen. Ze roepen nu dingen omdat er bijna verkiezingen zijn, maar een tijd geleden hadden ze nog andere standpunten”, legt één van de Eurekaweekgangers zijn keuze om niet te stemmen uit. CH