“Wat mij betreft gaat de langstudeerboete voor studenten verdwijnen”. Dat zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma gisteren tijdens een lijsttrekkersdebat over hoger onderwijs in Utrecht. Opmerkelijk, omdat het CDA tot nu toe voorstander van de boete was.

Studenten die langer dan 1 jaar vertraging oplopen krijgen per 1 september ruim 3000 euro boete, een maatregel die ingevoerd is door het kabinet Rutte. Echter ook de partijen uit dat kabinet willen nu af van het plan.

Lijkstrekkersdebat

In het debat zeiden PvdA, D66 en GroenLinks dat ook zij vinden dat de langstudeerboete moet verdwijnen. Daarmee is een ruime meerderheid in de huidige Kamer tegen de boete. Het eerste lijsttrekkersdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september was georganiseerd door het Utrechts Studenten Corps. De lijsttrekkers van VVD, PVV en SP deden er niet aan mee.

Studenten- en politieke jongerenorganisaties eisen duidelijkheid: wel of geen langstudeerboete, wel of geen sociaal leenstelsel? Ze hekelen de onzekerheid voor langstudeerders die in september hun studie hervatten.

Dupe

ISO-voorzitter Thijs van Reekum: “Het kan nu zo zijn dat studenten die toevallig in het collegejaar 2012-2013 uitlopen, de boete wel moeten betalen, terwijl studenten die volgend jaar starten niet met een langstudeerboete geconfronteerd worden. De student mag niet de dupe worden van een onzeker politiek klimaat”. TL

Lees wat EUR-econoom Bas Jacobs over de draai van het CDA schrijft op zijn weblog