Uit de Universiteitsbibliotheek werden eind juni in één week vijf laptops gestolen, zelfs vier op dezelfde middag. Om dit te voorkomen biedt de UB vanaf 1 september het computerprogramma ‘Virtualock’ aan waarmee studenten hun laptop beveiligen als zij een kop koffie halen.

“Tot nu toe lieten studenten hun laptop onbeheerd achter als zij even naar het toilet moesten of een telefoontje kregen. Dat ging altijd goed, want er is hier nog nooit een laptop verdwenen. Zij waanden zich in een veilige omgeving en het is jammer dat daar een einde aan is gekomen”, zegt Ineke van der Kramer, hoofd van het Library Learning Center.

Ze heeft geen verklaring voor de plotselinge diefstal. Het was op dat moment nog behoorlijk druk in de UB. “Misschien zijn studenten zo bezig met zichzelf en dat ze niet weten wie hun buurman of –vrouw is. Als een onbekende de laptop dan inpakt, merkt niemand dat”, oppert ze.

Nonchalant gedrag

Jelle Jager is hoofd Beveiliging en kan zich voorstellen dat het zo makkelijk is, omdat studenten weinig oplettend  en nonchalant zijn. “Mijn belangrijkste tip is: let op je spullen! Voorkom dat anderen eraan kunnen zitten. Eén minuut van je plaats zijn, is al voldoende om toe te slaan.” Daarom is het goed om te weten wie je buren zijn in de UB of studieruimte, vindt hij. Ook raadt hij aan om Virtualock te installeren, zodat je je laptop veilig achterlaat.

Eén groep actief

Volgens Jager komt diefstal op onderwijsinstellingen in golfbewegingen en hebben de dieven deze zomer toegeslagen op de Erasmus Universiteit. Dit onderzoekt hij samen met de politie en andere universiteiten en hogescholen. Hij vermoedt dat het om één groep gaat die dan hier, en dan daar toeslaat.

Maatregelen in C-hal

Het hoofd beveiliging benadrukt dat “ze ermee bezig zijn” en noemt de vernieuwde C-hal als voorbeeld. Concreet kan hij niet worden – dan zou hij teveel prijsgeven – maar in de C-hal zijn maatregelen getroffen om het voor dieven zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om te jatten. Een voorbeeld is de camera bij de ingang; iedereen die in en uit gaat, wordt vastgelegd. LJ

Lees hoe Virtualock werkt