Uit de Universiteitsbibliotheek werden eind juni in één week vijf laptops gestolen, zelfs vier op dezelfde middag. Om dit te voorkomen biedt de UB vanaf 1 september het computerprogramma ‘Virtualock’ aan waarmee studenten hun laptop beveiligen als zij een kop koffie halen.

Hoe werkt het?

Wie de (voor studenten gratis) software heeft geïnstalleerd, kan het programma aanzetten zodra hij of zij even van de plek is. Op het scherm verschijnt dan een melding dat de laptop is beveiligd om potentiële dieven af te schrikken.

Als iemand toch probeert de stekker of een usb-stick eruit te halen, of de computer wil dichtklappen, wordt die verrast met een luid alarm. Ook kriigt de eigenaar van de laptop meteen een sms-bericht, verschijnt op laptops in de directe omgeving een pop-upbericht (mits daarop ook het programma is geïnstalleerd) en gaat er een alarm af bij de server van Virtualock.

Overal op de campus

De UB gaat het programma voor vijf maanden testen, maar niet alleen studenten in de UB kunnen het gebruiken. De licentie geldt voor de hele campus, dus iedereen die met zijn of haar laptop op het EUR-netwerk zit kan die beveiligen met Virtualock.

Het programma draait ook al op de TU Delft, waar twee alumni het ontwikkelden, en op de Universiteit Utrecht. LJ

Bekijk alvast de website van Virtualock (het programma is vanaf begin september te downloaden)