Duizenden kilometers op de racefiets, in slechts een paar weken: twee groepen studenten trappen zich in het zweet om geld binnen te halen voor KiKa. De opbrengst zal gebruikt worden voor onderzoek naar kinderkanker.

De Rotterdam Madrid Cycling Tour gaat als eerste van start, op 28 juli. Zoals de naam doet vermoeden, fietst deze groep van 15 studenten, waaronder 10 EUR studenten, in twee weken van Rotterdam naar Madrid. De tweede groep, Across Europe, vertrekt op 1 augustus, en bestaat uit zes studenten, waarvan er twee aan de EUR studeren. Zij hebben vier weken de tijd voor hun tocht van de Noordkaap naar Athene. EM sprak met Ted Claassen (20), bedrijfkunde student, medeorganisator en een van de wielrenners van Across Europe.

Vrijwillig 5500 kilometer fietsen van Noorwegen naar Griekenland, hoe kom je erop?  Voor Ted ontstond zijn liefde voor het fietsen negen jaar geleden, toen hij met het gezin in twee weken van Breda naar Veyzonnaz, in Zwitserland, fietste.

‘Dat kan sneller’

Vrienden op school waren onder de indruk, maar dachten dat toch wel sneller te kunnen. Teds broer Pim (23)- ook EUR bedrijfskunde student en verslingerd geraakt aan het fietsen – vertrok de zomer erop opnieuw naar Zwitserland met twee vrienden. Dit keer deed hij er een week over. Hier bleef het niet bij: de jongens wilden meer, en fietsten naar Parijs, Rome en Barcelona.

Across Europe for Kika

 

Cameraploeg

Al snel kwamen ze op het idee om een extreem lange tocht te gaan maken, en dan het liefst voor een goed doel. Het werd KiKa, en de jongens worden hierin gesteund door meerdere sponsoren. Ted: “Er zullen twee busjes en een pick-up truck meerijden en we worden gevolgd door een camera ploeg.” Iedere dag zal er een kort filmpje online gezet worden om hun vooruitgang te laten zien.

Live volgen met app

Rond  half juli wordt een applicatie gelanceerd, waarmee het team live gevolgd kan worden. Bovendien kun je voor 2,50 euro raden hoe lang het ze erover doen om een land te doorkruisen. De beste schatting verdient een prijs, en het geld gaat uiteraard rechtstreeks naar KiKa. Ook via Facebook halen de fietsers geld binnen: iedere like levert 1 euro voor KiKa op.

 

Across Europe in actie

 

Geen bier

De lichamelijke voorbereidingen voor zo’n tocht zijn vrij moeilijk te combineren met een ‘normaal’ studentenleven, vertelt Ted: “Ik drink al een half jaar niet, en dat is soms best lastig als je huisgenoten en vrienden dat wel doen.” Daarnaast traint het team vier keer per week, en hebben ze kunnen wennen aan lange afstanden fietsen door in een dag naar Parijs te rijden.  Ook volgen ze een speciaal dieet. Ted: “We moeten veel koolhydraten eten en weinig vetten, dus vooral veel pasta, rijst en fruit.”

Onderzoek naar leukemie

Naar eigen zeggen is het ze allemaal dubbel en dwars waard: de wielrenners hebben ondertussen al 65.000 euro opgehaald, en streven naar de 100.000, wat genoeg is om een onderzoek naar een subtype van acute myeloïde leukemie te financieren. De behandeling van deze vorm van leukemie heeft zware bijwerkingen, en slechts 20 procent van de patiëntjes is na 5 jaar nog in leven. Het onderzoek, dat gedaan wordt door het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, heeft als doel om een nieuwe behandelmethode te ontwikkelen, met minder bijwerkingen en een hogere overlevingskans. IS

Scan de onderstaande QR code om de Across Europe app te downloaden