Feesten, reizen en af en toe studeren; een uitwisseling

Erasmusstudenten, wie kent ze niet, de feestende uitwisselingsstudenten die met plezier hun EU-beurs er doorheen brassen. Kan dit geld beter worden besteed door het direct in onderwijs te investeren? Deze studenten spreken uit ervaring, wat gebeurt er echt op een uitwisseling.

Jodie de Groot, vierdejaars bedrijfskunde en filosofie

“Mijn uitwisseling ging naar Montreal en daarnaast ben ik actief bij ESN waar ik regelmatig met erasmusstudenten in aanraking kom. Ik ben het er niet mee eens dat de beurs verkeerd wordt gebruikt. Een uitwisseling gaat niet alleen om studeren, het gaat ook om het reizen en het feesten. De beurs moet er voor de hele ervaring zijn.  Daar komt bij dat het echt niet toereikend is om alle kosten mee te dekken.

Daarnaast denk ik niet dat de EU achterlijk is en ze echt wel weten dat er veel wordt gefeest op uitwisselingstrajecten. Er wordt winst op andere vlakken gehaald, je ontwikkelt je persoonlijk en word je bewust van je eigen cultuur. Na mijn uitwisseling weet ik pas hoe de Nederlandse cultuur mij heeft beïnvloed.”

Coen Zabel, tweedejaars IBEB

“Eind augustus ga ik voor het eerst op uitwisseling, richting Washington. Hartstikke leuk natuurlijk, ik ben nog nooit naar Amerika geweest en wil graag de cultuur ontdekken. Op deze manier kun je relatief goedkoop een halfjaar in een land verblijven. Daarnaast past het goed in het curriculum, ik verlies er geen tijd mee.

Zelf krijg ik geen erasmusbeurs, dat is alleen voor Europese uitwisselingen. Wel krijg ik een beurs van de economische faculteit van €500,-. Dit ga ik besteden aan de administratie fee die ik bij aankomst moet betalen. Juist door dit soort kosten denk ik dat het belangrijk is dat er een beurs is. Een uitwisseling is gewoon heel duur, je hebt je vliegticket, je kamer en veel onverwachte kosten. Natuurlijk ben ik niet objectief, omdat ik zelf erg blij ben dat ik iets krijg.”

Atte Anema, master Finance & Investments

“Ik ben op uitwisseling naar Texas geweest. Zelf heb ik er voor gekozen niet alleen met de internationale kliek om te gaan en juist de lokale bevolking te leren kennen. Daarnaast heb ik educatief veel opgestoken. Studeren in de USA is heel anders, omdat het meer om kwantiteit dan kwaliteit gaat. Hierdoor ben je er automatisch meer mee bezig.

Zelfs als je alleen maar feest, voegt het alsnog iets toe aan je ontwikkeling. Je zit in een ander land met een andere cultuur. Dat er een beurs bestaat is op zich dus goed. Het enige wat ze zouden kunnen veranderen is de verdeling van de beurs, door specifieke kosten te vergoeden. Bijvoorbeeld huisvesting. Natuurlijk los je hier het probleem niet op, omdat er nog steeds een even groot deel overblijft om te feesten.”JV