Beter contact tussen studenten en de gemeente Rotterdam, zodat de stad de kennis en kunde van studenten beter kan benutten. Dat was de wens van gemeente en studentenverenigingen naar aanleiding van het debat College on Tour. Een jaar na het debat is het contact verbeterd, maar nog niet genoeg. Dat vindt Ivo Rozendal, praeses van S.S.R- Rotterdam.

De wil om meer samen te werken is er. “Het is erg jammer als Rotterdam de kennis en kunde van studenten niet kan gebruiken”, zegt wethouder van onderwijs en cultuur, Korrie Louwes. “Studenten moeten zichtbaarder worden in de stad.” Om dat voor elkaar te krijgen organiseerde de Rotterdamse Kamer van Verenigingen vorig jaarin het debat College on Tour tussen de gemeente en de studentenverenigingen.

Studenten voor Taal

Een jaar later is het contact verbeterd, vindt Ruben Woelders, praeses van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen. “Naar aanleiding van het debat is er serieus werk gemaakt van een aanvullend programma op de Open Dag van de EUR.” Wethouder Louwes leidde middelbare scholieren rond tijdens de open dag. Ook hielp de gemeente bij het vinden van geschikte panden midden in de binnenstad voor vrijwilligersacties van studentenverenigingen, zoals Happitaria van S.S.R-Rotterdam. Studenten zetten zich in voor het project Studenten voor Taal, om kinderen op Rotterdamse basisscholen beter te leren lezen. Toch valt er nog heel veel te verbeteren, vindt praeses van S.S.R.- Rotterdam, Ivo Rozendal. “De gemeente wil dat studenten zich meer voor de stad inzetten, maar de universiteit maakt hier geen prioriteit van. De gemeente zou daarom beter contact met de universiteit moeten onderhouden.”

Beter contact gemeente en universiteit

Maar ook het contact met de studentenvereningen kan beter, stelt Rozendal. Tijdens een statiegeldactie voor de CliniClowns wilde de gemeente haar naam niet aan de actie verbinden. “We wilden graag dat de burgemeester of een wethouder de cheque in ontvangst zou nemen, maar dat wilden ze niet.” Rozendal vindt dat de gemeente meer bereid moet zijn om mee te werken en verenigingen beter moet helpen dit soort evenementen op te zetten. “De neuzen staan bij de gemeente niet allemaal dezelfde kant op.” De basis voor beter contact is gelegd, vindt Rozendal. “Maar er valt nog veel winst te behalen. Met de achterban van de gemeente en de studentenverenigingen kun je een ongekend grote activiteit neerzetten. Het zou mooi zijn als dat in de toekomst gaat gebeuren.” MZ