Te ingewikkeld om niet serieus te nemen

E-mail van SSC-ICT. Altijd lachen! Het onderwerp doet mijn hartje sneller kloppen: ‘Ticket SSC ICT – 20120501-3 – Gepland – Sluit’. Goud! Snel verder lezen maar. Op zoek naar meer waardevolle informatie. Naast allerlei data, tijden en een ‘indicatie tijdsduur serviceonderbreking (+/-): 13 uur’, staan er ook iets leesbaardere zinnen in: ‘De werkzaamheden zijn volgens planning uitgevoerd en hebben geen impact gehad op ICT systemen.’ Gelukkig. Uit de volgende zinnen maak ik op dat het ‘onderwerkzaamheden door EFB aan de stroomvoorziening’ betreft, dat de ‘verwachte impact nihil is’, dat ‘Serverruimte H2 wel stroom houdt’, en dat ‘alleen EFB werkzaamheden zal verrichten voor dit ticket’. Mooi! Leuk voor die gasten dat ze blijkbaar iets te doen hebben, maar ik heb geen flauw benul waarom SSC-ICT meent dit soort onbegrijpelijke e-mailtjes te moeten sturen.

Die computermannetjes (m/v) staan natuurlijk niet alleen met hun onbegrijpelijke geschriften. Op de EUR is ‘onbegrijpelijkheid’ zelfs helemaal geen probleem. Integendeel! Elflami bakt ze bijvoorbeeld op de achterflap van elk nummer van dit tijdschrift lekker bruin. Vaak geen idee wat de beste jongen wil zeggen, maar in zijn columns staan altijd wel een paar puike woordjes waar je nog nooit van hebt gehoord. Of zoals Elflami zelf (ongetwijfeld) zou zeggen: ‘In mijn brisante teksten placht ik immer wel een paar woorden op te nemen die, ofschoon zij allen terug te vinden zijn in het groene naslagwerk der Nederlandse taal, incourant zijn geraakt alsook gedoemd zijn in de vergetelheid te geraken als ik somtijds niet zou beschikken over de opportuniteit om ze hoogstpersoonlijk te repatriëren’.

Ander voorbeeld: Laatst las ik een aankondiging voor een ‘kroegcollege’. Een goudmijntje vol onbegrijpelijke zinnen over de ‘talige draai aan de continentale zijde van de sociologie’ over ‘democratie van objecten’ en met een vraagstelling die luidt: ‘Als zelfs de meest simpele objecten als pilsjes en viltjes kunnen waarnemen en communiceren – voorheen toch het uitgesproken grond!gebied van het sociale – wat vermag de sociologie dan nog?’ Ik heb geen idee wat dit alles moet betekenen (ik wist eerlijk gezegd niet eens dat pilsjes en viltjes konden waarnemen, laat staan communiceren). Maar ik vermoed dat het hier om ingewikkelde, professioneel-wetenschappelijke dingetjes gaat. Geen flauwekul, maar serious shit! Want ingewikkelde dingen zouden we serieus moeten nemen. Of eigenlijk: sommige dingen zijn te ingewikkeld om niet serieus te nemen.

Op een instelling waarin het wemelt van de moeilijke, belangrijke dingetjes en waar je schijnbaar niet helemaal voor vol wordt aangezien als je je niet wentelt in moeilijkdoenerij, kan je het SSC-ICT amper kwalijk nemen dat ze ook een duit in het zakje willen doen.

– Ticket PA, CULT.soc.FSW – 20120524 – R2D2 – Gepland – Over en Sluit – Pffffrrrt –