Geheime dossiers vinden in je eigen studentenflat: het klinkt als het begin van een detectivefilm. Het overkwam een aantal studenten, die antikraak woonden in het oude Maasstad ziekenhuis.

RTV Rijnmond meldt dat volgens het Maasstad ziekenhuis een aantal ruimtes zijn opengebroken door de studenten, waar onder andere dossiers, medicijnen en medische apparatuur lagen. Het ziekenhuis heeft aangifte gedaan, de dossiers onmiddellijk verhuisd en de studenten op 29 mei uit het pand gezet. Die protesteren, want volgens hen lagen de dossiers en ander materiaal voor het oprapen.

Zakjes bloedplasma in de koelkast

Stephan Rens (22), student Sport en Beweging op het ROC, woonde vanaf 1 december in het oude ziekenhuis. Hij vertelt dat vastgoedbedrijf Villex, dat de verhuurprocedure regelde, de studenten had verteld dat ze kasten, tafels en ander meubilair in het pand mochten gebruiken. “Wij liepen daarom door het ziekenhuis, op zoek naar bruikbare spullen, en kwamen van alles tegen: bureaus vol patiëntendossiers, röntgenfoto’s en zakjes bloedplasma in koelkasten.”

Rens beweert dat zij geen enkele deur hebben opengebroken, en ruimtes vol medicijnen en apparatuur van slot waren gelaten. Zelfs in de gangen waren nog sporen van het voormalige ziekenhuis te vinden: “Er lagen medicijnen, pillen en naalden, uit de verpakking, gewoon op de grond.” Volgens de ROC student kwam in januari de politie meerdere keren langs, en werden alle deuren die dicht moesten zijn, pas in februari echt op slot gedaan.

Mediaverbod

Het medisch centrum komt hiermee opnieuw negatief in het nieuws, want afgelopen zomer kampte het ziekenhuis al met een uitbraak van een resistente bacterie. Rens denkt dat het ziekenhuis hen de schuld in de schoenen wil schuiven, en dat ze haar eigen slordigheid wil maskeren: “Er hing opeens een brief op de gang met een mediaverbod voor alle bewoners. Als we nog meer spullen zouden vinden, moesten we dat direct doorgeven aan Villex, die het dan aan het ziekenhuis zou overdragen.”

Na alle commotie kregen de bewoners van het oude ziekenhuis op 2 mei een e-mail, waarin stond dat ze binnen 27 dagen moesten verhuizen. Villex gaf als reden dat een nieuwe koper asbestonderzoeken wilde gaan doen. Rens: “Ik denk dat dit een smoesje is, aangezien ze door onze ontdekkingen opnieuw in de problemen zijn gekomen.” IS