Demissionair minister van Financiën Jan-Kees de Jager was 5 juni te gast op de sociëteit van studentenvereniging S.S.R.-Rotterdam. De ‘College Tour’ over zijn studententijd, de euro en de economische crisis was een initiatief van de Rotterdamse afdeling van het CDJA, de jongerenvereniging van het CDA.

Zichtbaar enthousiast vertelt De Jager dat hij als student niet hield van stilzitten: nadat hij aan de Nyenrode Business Universiteit was afgestudeerd in bedrijfskunde trok hij naar Rotterdam, om meer kennis op te doen en te genieten van zijn studententijd. Uit de zaal komt de opmerking: “Toen kon dat nog!”. De Jager lacht, en beaamt: “Ja, inderdaad. Maar studeren aan Nyenrode was in die tijd vrij prijzig, dat heb ik grotendeels zelf moeten betalen.”

Jan-Kees de Jager in gesprek met Ruben Mink, oud-gemeenteraadslid en nu student bedrijfseconomie op de EUR

Na een jaar economie aan de EUR vond De Jager dat het tempo hem niet hoog genoeg lag en besloot ook rechten te gaan studeren en zijn eigen onderneming te starten. Alsof dat niet genoeg was, was hij lid van een studentenvereniging en actief bij CDJA. Daarom was zijn tip voor de studenten: het is makkelijker om iets goed te doen als je het ook leuk vindt, dus zoek iets wat jou interesseert.

Ondernemer in de politiek

De Jager zegt zelf het meeste geleerd te hebben van zijn eigen onderneming. Die praktische instelling kan hij nu goed gebruiken in zijn functie als politicus. Toch had hij nooit gedacht ooit fulltime bezig te zijn met politiek, omdat hij “dat echt iets vond voor politici”. Toch was hij op de middelbare school al geïnteresseerd in politiek, en werd actief lid van het CDJA in 6VWO. Dit leidde uiteindelijk tot zijn benoeming tot Staatssecretaris van Financiën in 2007, en zijn Ministerschap vanaf 2010.

“Acht dagen voor mijn beëdiging werd ik gevraagd om Staatssecretaris te worden, en toen ging alles opeens heel snel”, vertelt hij. Na zijn ervaringen in het bedrijfsleven was het wennen dat hij nu zelf alle beslissingen moest maken: “Als ik als ondernemer een half uur te laat in een vergadering kwam, waren de beslissingen al grotendeels door de rest genomen. Als ik nu een half uur te laat kom is er nog niks beslist, omdat ik dat moet doen.”

Studenten denken mee

Naast de persoonlijke ervaringen van de demissionair minister, komt -uiteraard- ook de huidige financiële situatie in Nederland en in Europa ter sprake. Een student vraagt De Jager of hij vindt of Brussel meer macht moet krijgen, en of we misschien niet een politieke unie moeten worden, in plaats van alleen een monetaire unie. De Jagers antwoord is duidelijk:”Brussel moet meer macht krijgen om regelgeving te kunnen handhaven, maar wat betreft sociale zekerheid, onderwijs of pensioenen is een volledig politieke unie niet nodig. Er is geen behoefte aan de Verenigde Staten van Europa.”

Niet op vakantie in Griekenland

Niet alle politieke vragen zijn inhoudelijk, zo wordt ook gevraagd hoe het zit met de persoonlijke verhoudingen tussen de ministers van Financiën in Brussel. Drinkt De Jager liever een kopje koffie met de Duitse ministers, en liever niet met de Grieken? Hij beaamt dat de situatie tussen hem en de Griekse afgevaardigden inderdaad ijzig is: “Ik kan daar voorlopig beter niet op vakantie gaan. Toch zijn strenge maatregelen niet alleen voor ons eigen belang, maar juist ook voor het belang van de Grieken.”

Politiek en bier

Het is niet de eerste keer dat S.S.R.-Rotterdam. een avond over politiek organiseerde. “Wij hebben aardig wat leden die geïnteresseerd zijn in politiek,” vertelt Ivo Rozendal, praeses van S.S.R.-Rotterdam, “Wij hebben bijvoorbeeld de Amerikaanse verkiezingen op groot scherm gekeken.” Hij denkt dat de interesse voor politiek onder studenten erg verschilt, maar dat de groep over het algemeen meer bezig is met politiek dan de gemiddelde Rotterdammer. Gert Weerheim, voorzitter van CDJA Rotterdam,  is het hiermee eens. Hij vertelt dat het maandelijkse  politieke café van het CDJA over plaatselijke en landelijke politiek goed bezocht wordt door studenten. IS