Studenten, opgelet! Als je je voor 1 augustus opnieuw inschrijft voor je studie maak je kans op één van de tien IPads die Bureau Onderwijs verloot.

Elk jaar opnieuw moeten studenten zich opnieuw inschrijven. Onhandig? Ja, maar het is verplicht volgende de Wet Hoger Onderwijs. Begin deze week krijgen alle studenten per post een herinschrijvingsbrief waarin staat dat 31 augustus de uiterste datum is waarop inschrijving en betaling binnen moeten zijn bij Bureau Onderwijs. Wie te laat is, heeft pech en kan niet meer deelnemen aan het studiejaar. Geneeskundestudenten zijn een uitzondering, omdat coschappen zich niet altijd laten plannen.

Onhandig

Tot voor kort communiceerde de Erasmus Universiteit deze boodschap minder duidelijk, zegt Peter Langerak van Studentenadministratie. “Dat betekende dat we afgelopen september nog zaten te wachten op akkoord van 14.000 studenten.” Voor de administratie is dat onhandig, maar vooral voor de faculteiten. Die moeten ad hoc moeten reageren als zich opeens meer studenten inschrijven dan waar ze rekening mee hielden. Vooral voor de onderwijslogistiek – zalenhuur en het inzetten van docenten – is het prettig om op 1 september exact te weten met hoeveel studenten een faculteit te maken heeft.”

Is bsa binnen?

Om dit voor elkaar te krijgen, wil Langerak beter gaan samenwerken met faculteiten. Hij heeft hen onder andere gevraagd om wekelijks de studieresultaten bij te werken, zodat dat niet allemaal in de zomermaanden hoeft. Dat heeft als voordeel dat de faculteit meteen kan zien of een student zijn bindend studieadvies gehaald heeft en de aanvraag daardoor sneller afgerond is. “Bovendien, als het akkoord vanuit de faculteit te lang duurt, gaan studenten bellen en mailen, wat tot extra werk voor het personeel leidt, dus dat kunnen we beter voorkomen”, aldus Langerak.

Harde knip

Bovenstaande geldt ook voor studenten die te maken krijgen met de harde knip, de scheiding tussen de bachelor en master die komend studiejaar ingaat. Voor wie in de zomer nog een herkansing nodig heeft om het bachelordiploma te halen, moet de faculteit snel handelen om te zorgen dat alles voor 1 september gereed is, zodat de student wel aan de master kan beginnen zonder een jaar te moeten wachten.

Too Late

Overigens kan het studenten nauwelijks ontgaan dat ze zich opnieuw moeten inschrijven. Behalve de brief, ontvangen ze ook nog herinneringsmailtjes en –smsjes, worden er flyers uitgedeeld na tentamens en hangen er op de campus grote spandoeken met daarop een wekkerradio met de tekst TOO LATE. LJ