Word jij proefkonijn?

Het is niet voor iedereen weggelegd; proefpersoon zijn voor grote of kleine medische onderzoeken. Hoe denken deze studenten erover, hebben zij al eens meegedaan?

Ferdi Zwanink, eerstejaars geschiedenis

“Ik heb het wel overwogen. Ik ben een diabetespatiënt en door mee te doen kon ik onderzoek naar deze ziekte verder helpen en tegelijkertijd geld verdienen. Uiteindelijk heb ik ervan afgezien, omdat het experiment vereiste dat ik met al mijn huidige medicatie zou stoppen. Dit zag ik niet zitten.

Of ik me in de toekomst opgeef als proefpersoon hangt van het onderzoek af. Het gebruik van mensen in experimenten moet doorgaan, want dat levert veel op. Daarnaast is het realistischer dan dierproeven, en ethischer. Dieren horen los rond te lopen.”

Tom Hulscher, vierdejaars psychologie

“Voor mijn studie heb ik er veel proefpersoonuren opzitten. Mijn leukste experiment was een alcoholonderzoek. Hier werd me eerst veel alcohol toegediend en daarna moest ik ballonnen opblazen. Of, en wat het onderzoek heeft opgeleverd weet ik niet.

Daarnaast sta ik ingeschreven bij ‘Pra’, dit is een bureau dat medische onderzeken aanbiedt. Tot nu toe heb ik nog niet meegedaan, omdat je voor veel onderzoeken meerdere dagen wordt opgenomen en dat kost teveel tijd. Met deze onderzoeken kun je veel geld verdienen, bijvoorbeeld €1300, – voor 12 dagen.”

Jonathan Hathie, post-master register accountant

“Dit onderwerp is een ver-van-mijn-bed show, ik heb me er nooit in verdiept. Toch zou geld geen motivatie zijn om me op te geven als proefpersoon. Het gaat uiteindelijk wel om je lichaam en dat is niet in geld uit te drukken. Misschien dat ik het zes jaar geleden wel had gedaan, toen ik nog wat jonger en ‘wilder’ was. 

Zelf zou ik het dus niet zo snel durven, maar ik heb wel respect voor mensen die het doen. Uiteindelijk is het voor een goed doel en wie weet heb ik er later zelf nog profijt van. Dan is het een fijn idee dat het al is getest op mensen.” JV