De meest politiek geëngageerde jongeren van Rotterdam verzamelden zich gisteren in café Dudok. De nieuwe politieke jongerenbeweging G500 was in de stad voor één van haar vele ‘think & drinks’ door heel Nederland.

In een volgepakt en bloedheet zaaltje sprak Sywert van Lienden, aanvoerder van de G500, de verzamelde jongeren (zo’n 30 man) toe. Volgens Sywert is het ultieme moment aangebroken waarop jongeren hun stem kunnen laten gelden. Met de verkiezingen in het vooruitzicht en zo’n 1200 jongeren achter zich, probeert Sywert de agenda van de traditionele machtspartijen (CDA, VVD & PvdA) te beïnvloeden.

Duurzaamheid belangrijk

Rick Bosman (25) studeert momenteel af bij Drift, een onderzoeksinstituut van de FSW. In zijn scriptie richt hij zich voornamelijk op transities in Nederlandse energiesystemen en verduurzaming. Dat laatste is een onderwerp waar de G500 zich ook sterk voor maakt, en voor Rick de voornaamste reden om zich bij dit initiatief te voegen. Maar dat is niet het enige: “Ik heb een aantal jaar in het buitenland gestudeerd. Naast het politieke aspect is dit voor mij een goede manier om weer voeten aan de grond te krijgen in Nederland”.

Jong versus oud

Hetzelfde geldt voor Sander van Lingen (30). Hij is zijn master Economie & Informatie aan het afronden. Zijn beeld van de politiek: “Vooral grijze en oude mannen. Die denken vooral in de hun bekende hokjes. Ik heb me voor de G500 aangemeld omdat ik geloof dat het ook op een andere manier kan. En het zal die oude grijze mannen echt geen kwaad doen om eens met jonge mensen te spreken die op een andere manier denken”.

Tevreden met opkomst

Sywert (21) zelf maakt een rustige indruk. Hij is vooral tevreden met de opkomst, die vanwege het zomerse weer ook een stuk minder had kunnen zijn. Zijn toehoorders zijn voornamelijk blanke, hoogopgeleide jongeren. Maar Sywert is niet bang voor een elitair imago: “Het maakt me niet zoveel uit. Als je kijkt naar de 1200 mensen die zich bij ons hebben aangesloten zie je dat net afgestudeerde hbo’ers een belangrijke doelgroep is, maar het ledenbestand is heel divers. De interesse van net afgestudeerde hbo’ers is niet verwonderlijk, ons tienpuntenplan is voor hen heel concreet. Bovendien, van onze generatie is 50- tot 60% hoogopgeleid, dan ben je per definitie niet elitair.”

Ook voor lager opgeleiden

Een ander veel gehoord punt van kritiek is dat de kloof tussen lager opgeleiden en hoger opgeleiden veel groter is dan de kloof tussen jong en oud. Sywert bestrijdt dat: “Als je de cijfers bekijkt zie je bijvoorbeeld een pensioengat van 300 miljard. Dat is toch echt een kloof tussen jong en oud, en veel groter dan de kloof tussen laag- en hoogopgeleid. Daarnaast, wij zijn er niet alleen voor hoger opgeleiden. Wat betreft het onderwijs willen we vooral investeren in het basisonderwijs en het MBO, dat zijn de sectoren die het meest onder druk staan.”

Volle agenda

Tijdens het korte interview krijgt Sywert al snel te horen dat zijn trein over een kwartier vertrekt. De afgelopen weken waren een drukte van jewelste. Het lijkt er niet op dat zijn agenda binnenkort minder vol wordt. De G500 trein dendert voort.RvL