Criminelen spotten

Sinds een aantal weken worden gezochte overvallers op tv-schermen in het centrum van Rotterdam getoond. Op deze manier hoopt de gemeente Rotterdam meer tips binnen te krijgen en de misdadigers  sneller op te pakken. Hoe zien EUR-studenten deze oplossing?

Andre Marques, eerstejaars bedrijfskunde

“Het is niet meer dan normaal dat iemand die een misdaad pleegt wordt opgepakt, dit is puur een middel. Dus in dat opzicht vind ik het goed. Aan de andere kant vergroot het wel de kans dat mensen op de vlucht slaan. Dan kunnen ze ergens anders voor dezelfde problemen zorgen.

Als ik mezelf op zo’n scherm zou zien, zou ik in ieder geval niet in de stad blijven. Ik zou het benauwd krijgen en me niet meer veilig voelen in mijn eigen stad. Daarnaast weet ik niet hoe ik zou reageren als ik iemand herkende, heel impulsief denk ik.”

Jeske Bouwman, eerstejaars pedagogische wetenschappen

“Belachelijk, het is een schending van de privacy. Natuurlijk is het op zich goed om mensen te waarschuwen, maar ik zou persoonlijk niet gelijk de link leggen tussen de foto en de persoon. Daarnaast druk je een stempel op deze mensen. Je weet nooit onder welke omstandigheden iemand een misdaad pleegt, het kan nog steeds een goed persoon zijn.

Als ik iemand zou herkennen, dan zou ik dat niet leuk vinden. Ik zou zeker naar diegene toestappen om te vragen wat ze hebben gedaan en waarom ze op het scherm staan. Als het echt naaste familie is of vrienden zijn zou ik niet gelijk bellen, ik zou ze wel adviseren zichzelf aan te geven.”

Annetta Bouman, eerstejaars Psychologie

“Een tijdje terug is er een overal op een juwelier in Rotterdam gepleegd, waarbij een dode is gevallen. Toen hebben ze dit systeem ook gebruikt en zijn de daders meteen opgepakt. Ik vind niet dat je deze misdadigers moet beschermen door ze niet te tonen. Door ze te tonen bescherm je meer mensen.

Als ik iemand zou herkennen, zou ik de politie bellen en aangeven waar ik diegene heb gezien. Dit is anders bij een bekende, dan zou ik eerst gaan praten. Mezelf zou ik wel gelijk aangeven, andere mensen zien je ook, er is een grote kans kans dat je vroeg of laat wordt opgepakt.” JV