Studenten van de faculteit Wijsbegeerte maken bezwaar tegen de hoogte van het door de EUR vastgestelde collegegeld voor het komende studiejaar. Ze hebben daarom op 5 mei een petitie aangeboden aan de leden van de Universiteitsraad, de Faculteitsraad en het College van Bestuur.

Het collegegeld voor Nederlandse studenten bedraagt komend jaar € 1771 per jaar (bachelor of master). Na vier jaar komt hier € 3063 boete bij.

Typische tweede studie

Hoeveel studenten van de faculteit precies krijgen met de langstudeerdersboete is nog niet duidelijk, maar in ieder geval alle deeltijdstudenten – relatief veel studenten Filosofie doen dit naast een andere studie – de nominale studieduur van de deeltijdopleiding is namelijk zes jaar. Gevolgen zijn volgens de opstellers van de petitie: betalen, afhaken of de studie voltooien in het buitenland.

Leed verlichten

De studenten stellen drie mogelijke maatregelen voor om het leed enigszins te verlichten. Zo kan de EUR er voor kiezen de (deeltijd)studenten die al begonnen zijn aan hun studie voordat deze maatregelen duidelijk waren, te compenseren voor de boete. Een andere optie is de betreffende groep studenten de studie af te laten maken via contractonderwijs, wat goedkoper zou zijn. In de derde plaats zou de EUR het wettelijk collegegeld kunnen verlagen van € 1771 naar € 1003.

Onrechtmatig

Op 21 mei vindt een rechtszaak plaats tegen de Nederlandse staat die is aangespannen door het ISO, de LSVb en de LKvV. De rechtzaak is maandag te volgen via een livestream op de site van de LSVb. In een advies van hoogleraar staat- en bestuursrecht T. Bakhuysen van de universiteit Leiden aan de studentenorganisaties werd de langstudeerdersboete als onrechtmatig beoordeeld.

Reactie

De aanwezige leden van de faculteitsraadvergadering van Wijsbegeerte en ook decaan Wiep van Bunge, schaarden zich gisteren achter de petitie. De studenten hebben verder nog geen reactie ontvangen. Officieel wordt de petitie op 21 mei in de Universiteitsraad behandeld. Het College van Bestuur zal de petitie een dag later bespreken.

Meer acties

Als het CvB niets kan of wil doen, en de rechtszaak niets oplevert, dan gaan er meer acties volgen, laat filosofiestudent en opsteller van de petitie Marcel Abraas weten. “Die zullen zich dan niet beperken tot de faculteit Wijsbegeerte”. TL