EM kreeg enkele weken geleden een tip dat er een lek zou zitten in de onlinetoetsing via Blackboard bij de ESE.

Een student van de Erasmus School of Economics liet ons anoniem zien hoe het met een paar muisklikken mogelijk was om achter de juiste antwoorden te komen van een deeltoets met meerkeuzevragen. ‘Ik vind het niet echt een spannende ontdekking – het is niet lastig om te ontdekken – maar wel vreemd dat het mogelijk is’, zegt de student in zijn e-mail.

Opgelost

De ESE was nog niet op de hoogte van dit probleem, maar heeft meteen actie ondernomen. Het bleek om een systeemfout te gaan en het is voor studenten nu niet meer mogelijk om tijdens een multiplechoicetoets achter de juiste antwoorden te komen. Daar zouden ze ook weinig mee opschieten. “De studenten sneden zichzelf in de vingers door deze truc toe te passen”, zegt Ronald de Groot, persvoorlichter van de ESE. De toetsen zijn bedoeld om hen aan te sporen tot leren. “De 10 procent van het eindcijfer die ze ten onrechte toegekend hebben gekregen voor de deeltoetsen is nooit genoeg om de kennis voor een tentamen te compenseren.” CH