De Rotterdamlezing door EUR-filosoof Jos de Mul moet het woensdagavond doen zonder co-referent Marco Pastors. De voormalig voorman van Leefbaar Rotterdam heeft op het laatste moment afgezegd. Hij vindt de inhoud van de lezing van Jos de Mul ‘ongepast’ in een week dat de moord op Fortuyn tien jaar geleden wordt herdacht.

Dit heeft Pastors de universiteit, die de lezing heeft georganiseerd, laten weten. In zijn lezing gaat De Mul, onder de titel ‘Op weg naar het beloofde land’, tien jaar na de moord op Pim Fortuyn op zoek naar de Rotterdamse wortels van het populisme en laat hij zien hoe de democratie in het eerste decennium van deze eeuw onherkenbaar veranderde.

Schinkel vervangt

Ook de broer van Fortuyn, Marten, heeft aan de organisatie laten weten na de afzegging van Pastors, niet aanwezig te zullen zijn. De organisatie van de Rotterdam Lezing heeft socioloog Willem Schinkel bereid gevonden om als co-referent op te treden. Publiciste en journaliste Jutta Chorus zal als eerste reflecteren op de lezing.

‘Beledigend beeld’

Op de website van Leefbaar Rotterdam staat de volgende verklaring voor Pastors’ afwezigheid: “Marco heeft besloten niet aanwezig te zijn bij de lezing omdat deze voor hem, ondanks eerder gemaakte afspraken met de organisatie, een zeer beperkt en beledigend beeld schetst dat niet past in deze periode van herdenking. Marco is de afgelopen tien jaar altijd beschikbaar geweest voor kritische debatten met fanatieke tegenstanders en zal dat ook in de toekomst zijn. Hij heeft echter de persoonlijke keuze gemaakt dat deze week daar niet het moment voor is.”

EUR ‘betreurt’ afzegging

In een reactie laat de universiteit weten: “De Erasmus Universiteit Rotterdam respecteert het besluit van Marco Pastors, maar betreurt dat de Rotterdammers nu zijn kant van het verhaal niet kunnen horen. De EUR wil graag het debat stimuleren en stelde daarom zeer prijs op zijn aanwezigheid als co-referent bij de Rotterdam Lezing.”

‘Niet respectloos’

Jos de Mul laat in een korte verklaring weten: “De lezing is weliswaar kritisch, maar zeker niet respectloos. Ik heb in de tekst – na een kort overzicht van verklaringen voor, en waarderingen van de politicus Fortuyn en zijn invloed op de Nederlandse politiek in het afgelopen decennium van zowel voor- als tegenstanders- het fenomeen Fortuyn proberen te duiden vanuit ‘het gedachtegoed van Pim zelf, in het bijzonder in aansluiting op zijn boek De verweesde samenleving.”

Stedelijke vraagstukken

De Rotterdamlezing wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Ieder jaar reflecteert een wetenschapper van de EUR vanuit zijn achtergrond op actuele stedelijke vraagstukken. De lezing wordt georganiseerd door: Erasmus Podium, Studium Generale, RADAR, Erasmus Magazine en het Studentenpastoraat. WG