Studenten van de Faculteit Sociale Wetenschappen zijn onlangs met één gezamenlijke en twee individuele prijzen teruggekeerd van de National Model United Nations (NMUN) conferentie in New York.

NMUN is de grootste Verenigde Naties-simulatie van de wereld. Ruim 5000 studenten kwamen van 3 tot 7 april samen in The Big Apple om mee te denken over de toekomst. Na het succes van vorig jaar -de EUR vertegenwoordigde toen Papua Nieuw-Guinea-, werd de Rotterdamse groep dit jaar beloond met een uitdagender land: Israël.  

Award als resultaat

In voorbereiding op de vierdaagse conferentie in het Marriott Hotel aan het Times Square  volgden de vijftien EUR-studenten vanaf november vorig jaar trainingen in speechen, onderhandelen, improviseren en resoluties schrijven. En met resultaat, want de delegatie won de ‘Distinguished Delegation Award’, waarbij ‘remaining in character’, ‘participating in committee’ en ‘proper use of the rules of procedure’ golden als belangrijkste criteria.

Bestuurskundestudente Alette Opperhuizen (20) en International Public Management and Public Policy-student Niels van Wageningen wonnen als tweetal binnen hun commissie samen de ‘Outstanding Positon Paper Award’ en de ‘Outstanding Delegates in Commitee Award’.  

Engels in de lift

Opperhuizen: “Als Erasmusstudent kun je absoluut niets méér wensen dan bij de NMUN aanwezig te zijn. Iedereen loopt in pak, de conversaties zijn formeel en het spreken in een andere taal dan het Engels bezorgt je minpunten bij de jury. Zelfs in de lift en op de gang. Niels en ik werkten –als Israël- samen met een paar andere landen aan een resolutie over het maken en verhandelen van drugs in Zuid-Amerika. Wij stuurden aan op verbeterde informatie-uitwisseling tussen de latin countries, en daarnaast op een omvangrijk internationaal fonds, bedoeld om oplossingen voor deze problematiek te financieren.”      

Vóór aanvang van het congres in New York bezochten alle deelnemers de Nederlandse Ambassade in Washington DC. Hier leerden ze over de Nederlandse verhoudingen met Amerika en de werkzaamheden van een diplomaat. Naast het bezichtigen van alle toeristische trekpleisters, werd ook een bezoek aan de Israëlische Permanente Vertegenwoordiging naar de Verenigde Naties in New York niet overgeslagen. AP