Het gevaar van de telefoon

Een blik op de campus en je ziet vooral studenten vastgelijmd aan hun telefoon. Maar ook op de fiets, in de auto en in gezelschap van vrienden wordt er op schermpjes gestaard en op touchscreens getikt, . Hoe gevaarlijk (en ongezellig) is het gebruik van de telefoon?

Nahil Majid, Master Rechten

“Laatst was ik aan het sms-en in de auto, toen er ineens iemand voor me remde. Gelukkig kon ik zelf ook nog net op tijd remmen, maar ik zag het eigenlijk net te laat. Sms-en doe ik nu niet meer; het is gewoon te gevaarlijk. Wel ben ik vaak met mijn navigatiesysteem bezig, waarbij mijn aandacht dan toch ook uit gaat naar de knopjes op het scherm.

Ik probeer wél altijd handsfree te bellen, al heb ik geen systeem. Ik leg mijn telefoon op mijn schoot en druk dan op het handsfreeknopje. Dat lukt niet altijd en vaak verstaat de ander me niet goed. Als het handsfree niet lukt, probeer ik het af te kappen. Maar belangrijke telefoontjes moet je gewoon aannemen.”

Geert van Langevelde, eerstejaars Economie

“Tot nu toe ben ik nog niet in gevaarlijke situaties verzeild geraakt. Maar misschien had ik het niet door, omdat ik zo op mijn telefoon gefocust was. Ik rij gelukkig geen auto, dus dat scheelt. Wel gebruik ik mijn telefoon altijd op de fiets; anders is het zo saai. Of ik verslaafd ben? Een week zonder zou pittig worden, maar ik kijk er niet elke tien minuten op ofzo.

Daarnaast is het idee achter de telefoon dat je altijd bereikbaar bent, dus het is logisch dat mensen er gebruik van maken. Natuurlijk is het wel kwalijk als mensen hem in de auto gebruiken. Als ik met vrienden ben, zijn het vooral de vrienden met een vriendin die met hun telefoon bezig zijn.”

Boudewijn Tilman, Master Marketing

“In de auto of op de fiets gebruik ik mijn telefoon niet. Als je je telefoon gebruikt ben je gewoon minder geconcentreerd. Ik gebruik mijn telefoon sowieso niet veel. Vooral als ik alleen in de trein of tram zit, kijk ik er op, maar verder niet. Dat vind ik ook vrij normaal. Ik vind het zo raar als mensen met zijn tweeën lopen en allebei muziek in hebben.

Soms als je met een groep vrienden bent, wordt er wel op telefoons gekeken. Maar over het algemeen valt het wel mee. Natuurlijk wordt er dan een opmerking gemaakt, maar meer in de vorm van een grap. Het ligt er ook net aan hoe vaak iemand erop kijkt en of het storend is.” JV