Er komt een nieuw particulier fonds dat de culturele sector financieel gaat ondersteunen: het BlockBusterfonds. Het idee hiervoor ontstond in mei vorig jaar op de Erasmus Universiteit tijdens een lezing van Joop van den Ende.

Hoeveel geld er wordt vrijgemaakt en hoe het fonds precies werkt, is nog niet bekend.

Hakbijl

Tijdens de zeventiende Mandeville Lezing aan de EUR riep Van den Ende de samenleving op om meer te investeren in cultuur en cultureel ondernemerschap. Hij vond het gevaarlijk dat het kabinet de kunstsector met een ‘hakbijl te lijf gaat’. Hij stelde daarom voor om 100 miljoen euro uit te trekken en een pot te maken voor tentoonstellingen van internationale kwaliteit.  

Joop van den Ende ontvangt oorkonde na Mandeville Lezing in mei 2011

Het antwoord

Het verzoek om geld te injecteren in cultuur is inmiddels beantwoord door de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds en de VanDenEnde Foundation. Premier Mark Rutte presenteert  woensdag 18 april het BlockBusterfonds in de Statenzaal op het Binnenhof.  

De Stichting Bernard Mandeville onderscheidt jaarlijks een persoon met grote maatschappelijke verdiensten. De ererede en de bijbehorende ceremonie worden beschouwd als de maatschappelijke variant van het eredoctoraat.

De volgende lezing vindt plaats op 6 juni 2011 en zal worden uitgesproken door Jean-Claude Trichet, de voormalige president van de Europese Centrale Bank (2003-2011).