Tutoren van de Erasmus Universiteit kunnen studenten sturen door gebruik te maken van een speciaal communicatiemodel. Dat leerden ze gisteren in de eerste van vier gratis workshops aangeboden door Risbo.

“Stel je voor dat we in een klein klaslokaal zitten”, legt Afke Weltevrede de groep van acht tutoren uit. Ze is één van de twee acteurs die aan de hand van spelsituaties de theorie in de praktijk brengt. “Wij zijn de lastige studenten die nergens zin in hebben en er is een docent die daar op probeert te reageren.” De cursisten zitten onderuit gezakt en beginnen bij het horen van de zogenaamde opdracht al te zeuren. De docent heeft het zichtbaar moeilijk en schiet al snel in de verdediging. Berry Nijveld van Risbo grijpt in en legt uit wat beter kan. “Het is de intuïtieve reactie die je geeft, maar probeer je nu eens helpend op te stellen.”

Net afgestudeerd

In de groep zijn tutoren van verschillende faculteiten aanwezig. Het is voor het eerst dat de workshops in die vorm worden aangeboden. Nijveld legt uit dat ze hiervoor wel verschillende keren les gaven aan tutoren van eenzelfde faculteit. “Het succes van kleinschalig onderwijs hangt af van de kwaliteiten van de tutoren. Ik leer hen vandaag hoe ze gebruik kunnen maken van de groep waarvoor ze staan”, vertelt Nijveld. “In welke situaties ze wat moeten doen, want de meesten zijn pas net afgestudeerd of zelfs dat niet eens.”

Ervaringen

Zo is Tristan Kik derdejaars student economie. Hij besloot tutor te worden, omdat hij het leuk vond jongeren zijn kennis over te dragen. “Deze workshop vind ik erg nuttig, omdat je de ervaringen van anderen hoort. Dit is toch ook een mogelijkheid om je verder te verbeteren. Vooral het maken van een goede opening vond ik erg interessant.”

Rol aannemen

Sofie Wouters werkt bij het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg en is tutor op de School of Economics. “Het is een rol die ik aanneem. Omdat het leeftijdsverschil tussen mij en de studenten niet zo groot is moet ik goed in gedachte houden dat ik de tutor ben en zij de studenten.” Met lichte tegenzin ging Wouters naar de workshop toe. “Ik heb nooit zo zin in dit soort dagen, maar uiteindelijk vind ik het heel leuk. Je wordt echt uitgedaagd om na te denken over je positie.” CH