Experience Rotterdam: een bustour die aankomende studenten een andere kant van Rotterdam laat zien. In een ritje van drie kwartier wordt duidelijk gemaakt dat Rotterdam meer is dan alleen de Koopgoot en de Erasmusbrug. Wethouder Korrie Louwes rijdt mee in een van de tourbusjes, en gidst een groepje potentiële nieuwe studenten door de stad.

Op de Open Dag van de Erasmus Universiteit van 14 April staat de Experience Rotterdam-tent, met daarin drie live-muzikanten en stapels kratten. In de kratten liggen nog een paar verdwaalde appels, bakbananen, kaki’s en ander fruit uit verschillende delen van de wereld, om het multiculturele karakter van de stad te laten zien. Jasper Westerveld, Master student en organisator van Experience Rotterdam: “Dezelfde ochtend van de Rotterdamse markt gehaald, en nu al bijna op.”

Studenten brengen leven in de stad

Bij de tent staat Anna Feiner, projectleider voor het programma Binnenstad van de gemeente Rotterdam. Dit programma is erop gericht om de binnenstad van Rotterdam te verlevendigen, onder andere door meer studenten naar de stad te halen. Experience Rotterdam is hier een onderdeel van. Naast haar staat Carina de Walle, teamhoofd onderwijsmarketing van de Erasmus Universiteit, die vertelt dat het ook voor de universiteit van belang is dat potentiele studenten zien hoe leuk Rotterdam is: “Wij denken dat veel studenten dit pas merken als ze hier al een tijdje studeren.”

Van Erasmus MC tot studentencafés

Het busje staat klaar, wethouder Louwes en de Open Dag-bezoekers stappen in; de tour kan beginnen. Gedurende de rit wijst de wethouder, die onder meer belast is met hoger onderwijs, op de meest bijzondere plekjes van de stad. De tour gaat langs belangrijke instellingen waaronder het Erasmus MC, bekende toeristentrekpleisters, zoals de kubuswoningen en de Euromast, maar ook ‘Kabouter Buttplug’ en de studentencafés op het Oostplein komen aan bod.

Wethouder Louwes vertelt met liefde over ‘haar’ stad. “Door mensen letterlijk in een busje te stoppen en door de stad heen te rijden, kunnen we ze laten zien hoe mooi Rotterdam is.” Ze denkt dat plekken zoals de Witte de Withstraat en de Oude Haven onbekend zijn voor veel mensen. Het programma Binnenstad helpt deze gebieden op de kaart te zetten.

v.l.n.r.: Anna Feiner, Jasper Westerveld, Wethouder Louwes

Vragen voor de wethouder

De bezoekers in het busje zijn erg geïnteresseerd, en stellen regelmatig vragen aan de wethouder: “Hoe duur zijn de kubuswoningen? Wat is de echte naam van de ‘Kabouter Buttplug’? Waar zijn de uitgaansgebieden precies?” Achterin de bus zit Ank Bijleveld, oud-staatssecretaris en nu Commissaris van de Koningin van Overijssel, die toevallig samen met haar dochter een bezoekje brengt aan de Open Dag. Beiden zijn erg positief over Experience Rotterdam: “Door de tour hebben we gezien hoe levendig en dynamisch Rotterdam is. Omdat de campus ver van het centrum ligt, hadden we dat anders gemist.” Bijleveld vindt Experience Rotterdam een goede aanvulling op de introductiedag, en hoopt dat de organisatie en de universiteit hier in komende edities mee doorgaan.

Vol

Eenmaal teruggekomen op de campus zit er nog één bezoeker in het busje, die enthousiast vertelt dat hij niet wist dat Rotterdam zo veel te bieden had. De overige meerijders zijn op verschillende haltes op de route uitgestapt om zo delen van de stad beter te kunnen bekijken. Aan het einde van de dag blijken zo’n beetje alle busjes  vol te hebben gezeten en hebben veel bezoekers – nationaal en internationaal – kennisgemaakt met Rotterdam.

Tekst: Iris Segers

Foto’s: Taufan Adiaputra