De manifestatie ‘Vrijdag de 13e’ werd ondanks het kwakkelende weer druk bezocht. Rotterdamse studentenorganisaties protesteerden vrijdag 13 april op het Tinbergen Plaza tegen het ‘jaarklassensysteem’ dat op verschillende faculteiten van start gaat.

Ruben Woelders, voorzitter van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen, benadrukt dat het de studenten niet alleen te doen is om het protesteren. “We zitten ook rond de tafel met de mensen die hier over gaan. Bij enkele faculteiten hebben we zelf alternatieve plannen ingediend.”

Jan Boers, voorzitter LKvV, vindt jaarklassensysteem onnodig (foto: Ronald van den Heerik)

Bewustzijn

De manifestatie is volgens hem vooral bedoeld om bewustzijn bij studenten te creëren. “Het wordt voor faculteiten nu mogelijk om niet alleen in het eerste studiejaar een bindend studie advies op te leggen, maar ook in het tweede en derde jaar van de bachelorfase.”

Toekomst

Geneeskundestudente Iris van der Sar is naar de manifestatie gekomen, omdat ze vindt dat er niet genoeg geïnvesteerd wordt in de toekomst van studenten. “Degenen die onze kenniseconomie moeten verrijken, worden totaal niet gestimuleerd in het doen van een master of het kiezen voor een bestuursjaar.”

Onnodig

Dat is waar Jan Boers, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen, ook bang voor is. “Het College van Bestuur moet kijken waar de arbeidsmarkt behoefte aan heeft. Bedrijven willen mensen die meer kunnen dan in vier jaar een studie afronden.” Volgens Boers wordt het door het jaarklassensysteem onmogelijk gemaakt om je als student breed te ontwikkelen. “Daarnaast krijgen studenten op landelijk niveau ook nog te maken met de langstudeerboete.” Hij vindt het jaarklassensysteem daarom onnodig. CH