De Rotterdamse roeivereniging Skadi eindigde bij de Varsity op 8 april op de vijfde plaats. Teleurgesteld zagen de EUR-topsporters én hun ruim 150 supporters de gouden finaleblikken in de armen van het Amsterdamse Nereus verdwijnen.

Onstuimig water

Op het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten was Skadi tijdens de 129ste editie van de roeicompetitie van plan om met de ‘Oude Vier’ de eerste plaats te halen. Skadiaan Hugo van Velzen zegt dat er echter ‘al snel uit de start geen collectief meer was’. “We werden in het begin gelijk weggeduwd door Nereus, maar toen ook Laga (Delft) aan ons voorbijtrok, was er geen animo meer. Het gevoel was weg. Het Amsterdam-Rijnkanaal staat bekend als het moeilijkste water van Nederland. Met haar harde wal en golfterugslag wordt het al snel een klotsbak. Daar moet je handig in roeien…en dat deden we niet.” 

V.l.n.r. Olaf van Andel, Hugo van Velzen, Thijs van Luik en Pieter Rom Colthoff (Foto Merijn Soeters)

Eerlijk verloren

Skadipresident Bas van der Woude staat er teleurgesteld, maar sportief tegenover. “De Varsity verlies je eerlijk, de volgende dag staat iedereen gewoon weer op om te trainen voor een eerstvolgende overwinning. We hadden hogere verwachtingen, maar het is al mooi om te zien hoe de hele vereniging uitloopt om het eigen team te zien roeien. De sfeer onderling was geweldig.”

Eerder genoot Skadi van 2005 tot 2010 van een Varsity winning streak, de vereniging leek onverslaanbaar. Toen vorig jaar de samenstelling van de boot veranderde, ruilde Skadi de eerste plaats voor de zevende.

Vuurdoop

De Oude Vier was niet het enige veld waarin Skadi uitkwam. In de lagere categorieën won de vereniging twee blikken voor ‘Beginnelingen 4+’ en ‘Overgangs 4+’ (dames). Van der Woude: “Het was een opleving voor de eerstejaarsstudenten, misschien zelfs wel een vuurdoop. Er stond veel wind, het water was onrustig en voor velen was het toch de eerste keer om zo’n groot evenement mee te maken. Dat is niet niks voor een beginwedstrijd! Ze hebben het erg goed gedaan.”

Nu de Varsity achter de rug is, richten Skadi’s toptalenten zich voor de rest van het jaar op de Nederlandse Kampioenschappen, het Olympische kwalificatietoernooi en de Olympische Spelen. AP