Amnestie voor Bouterse, terecht?

Na veel verhitte discussies werd afgelopen nacht de amnestiewet aangenomen in Suriname. Door deze wet kunnen de mogelijke daders van de Decembermoorden niet meer worden gestraft. Desi Bouterse, president van Suriname, was één van de verdachten van de Decembermoorden. Wat vinden Surinaamse EUR-studenten ervan dat hij niet meer berecht kan worden?

Rivelino Dijksteel, premaster Bedrijfskunde

“Ik vind de wet schandalig, vooral voor de nabestaanden van de overledenen. Zij hebben recht op de vervolging van de verdachten. Nu zullen ze nooit weten wat er precies is gebeurd en wie het heeft gedaan. Daarnaast denk ik dat het slechte gevolgen voor Suriname kan hebben. Verschillende landen, zoals Amerika en Nederland, hebben zich al uitgesproken tegen de wet. De kans bestaat nu dat zij geen zaken meer met Suriname willen doen.

Het is ook allemaal te toevallig, net nu Bouterse president is, wordt deze wet voorgesteld. Ook een president kan niet alles maken. De amnestiewet bestond al langer, alleen pas vanaf 1985, en dat is na de Decembermoorden. Nu geldt hij vanaf 1980, waardoor de Decembermoorden er ook onder vallen. Als president doet hij wel goede dingen voor het land, hij heeft veel steun onder de bevolking. Ik snap wel dat die nu eindelijk rust in het land willen en daarom achter deze wet staan.” JV

Een tweede geïnterviewde heeft zich op het laatste moment teruggetrokken vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.