Met veel praktijkvoorbeelden legde Carrie Jansen aan een select gezelschap rechtenstudenten uit waarom zij koos voor de sociale advocatuur in plaats van een commerciële carrière.

Carrie Jansen, in Rotterdam vooral bekend om haar rode haren en columns in het AD, vertelt over haar late overstap naar de advocatuur. “Ik heb veel in de media gedaan, totdat ik op een dag gevraagd werd voor de stichting ‘Red de huismus’ en Waku Waku”, legt de Rotterdamse uit. “Toen dacht ik bij mezelf: ‘Carrie, je bent op je retour’.” Jansen schreef zich daarom op vijftigjarige leeftijd in voor een studie rechten in Leiden. Inmiddels werkt ze als advocaat bij advocatenbureau Rietbergen en Partners.

Dean’s List

Alleen studenten van de Dean’s List hadden toegang tot het programma. Degenen met hoge cijfers komen op de lijst en krijgen verschillende extra’s aangeboden, zoals deze bijeenkomst.

Jeugdzorg

Jansen vertelt dat ze als sociaal advocaat veel te maken krijgt met ondertoezichtstellingen, uithuisplaatsingen en gezagskwesties. “Ik heb een keer een vrouw geholpen die geen verblijfsvergunning en geen uitkering had”, zegt Jansen. “Ze had vier kinderen en het zag ernaar uit dat ze geen verblijfsvergunning zou krijgen. Daarom trouwde ze de eerste de beste man die ze tegenkwam en kreeg bij hem een vijfde kind.”

Dat dit niet de beste keus was, bleek later, toen de man veroordeeld werd tot TBS voor verkrachting en poging tot doodslag op haar en een aantal andere vrouwen. De Raad voor de Kinderbescherming heeft de kinderen toen uit huis geplaatst en een vijftal voorwaarden opgesteld. “Na anderhalf jaar voldeed de vrouw aan alle eisen, maar toen zei Jeugdzorg dat de kinderen inmiddels aan het pleeggezin waren gehecht.”

Betrokken

“Dit is zo’n schrijnend geval”, vervolgt Jansen. “Het liefste zou je naar België rijden om een wapen te kopen en de desbetreffende medewerker van Jeugdzorg neer te schieten”, zegt ze fel. “Al hoef je daar niet voor naar België, wapens verkopen ze hier op Rotterdam-Zuid ook.” Ze erkent dat ze in dit geval te betrokken is geraakt bij haar cliënt. “Dan is het werk heel zwaar. Ik heb gevochten als een leeuw voor deze mevrouw, maar het is me niet gelukt de kinderen terug bij hun moeder te krijgen.”

Keuzes

Na afloop vertelt tweedejaarsstudent in het meester-doctorandus programma Kayleigh Westerbaan, dat ze er eigenlijk nog nooit over heeft gedacht om de kant van de sociale advocatuur op te gaan. “Er zijn zoveel aspecten en mogelijkheden binnen dit vak. Het is moeilijk om nu al een keuze te maken.” Toch vindt ze het mooi dat je als sociaal advocaat iets kunt betekenen voor de mensen die normaal geen advocaat kunnen krijgen.

Studiegenoot Freek van Gils zegt nooit rechten te zijn gaan studeren voor het geld. “Ik vind dit een interessant onderwerp, waar tijdens de studie maar weinig aandacht aan wordt gegeven.” CH