Succesvolle ondernemers die vooral doen waar ze zelf zin in hebben: Times Square omtoveren tot het grootste museum van de wereld; op het podium verschijnen met een grote sombrero op het hoofd. Het thema ‘Out of the box’ is nadrukkelijk aanwezig op The Opening Day van de EFR-Business Week.

De middag wordt aan elkaar gepraat door Jon Pep Rosenfeld, oprichter van het komediegezelschap Boom Chicago. Met snelle grappen en scherpe reacties heeft hij vaak de lachers op zijn hand.

Sombrero

Sommige van de sprekers kunnen er ook wat van. Zo komt Mike Lee, oprichter van Appsterdam en programmeur van het verslavende Angry Birds, met een grote sombrero het podium op. Er klinkt wat gegiechel vanuit de zaal. “Waarom ik hier met een sombrero op mijn hoofd sta? Omdat jullie verwachten dat ik hier als piraat zou staan.” – de outfit die hij vaak aanheeft tijdens zijn optredens. Dat is waar het volgens de Amerikaan allemaal om draait. “Je moet de mensen blijven verrassen, maar pas op dat het niet passé is.”

World Leader Cycle Award

Dan is het tijd voor de uitreiking van de World Leader Cycle Award. Die gaat dit jaar naar de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy. Eerder wonnen onder anderen Wim Kok, Benjamin Netanyahu en Anders Fogh Rasmussen de award. Van Rompuy kan er niet bij zijn in Rotterdam en spreekt daarom via een videoscherm tot de studenten en genodigden in de zaal. “Leiderschap is het tonen van een visie”, zegt Van Rompuy. “Een leider stelt zijn doelen af op die visie en zorgt voor genoeg ondersteuning om deze te verwezenlijken. Stap voor stap, dat is mijn motto.”

Art Square

Justus Bruns vertelt vol overgave over zijn ‘onmogelijke’ plan. Hij wil de meest commerciële plek, Times Square in New York, omtoveren tot het grootste museum van de wereld. Op alle schermen zou voor één keer kunst getoond moeten worden. “Ik had een droom. Ik wilde gewoon meer creativiteit in de wereld”, zegt de student industrieel ontwerpen over zijn project. “Ik liep op straat en zag alle advertenties, die altijd gaan om het verkopen van een product of dienst. Geen enkele ging over degenen die ons kunnen inspireren.” Om zijn doel te bereiken reisde hij naar New York, ging in gesprek met adverteerders en zoekt nog steeds mensen die willen sponsoren.

Hobby’s

Daarnaast vertelt Victor van de Chijs over zijn werk voor architectenbureau OMA. Peter van Lindonk, een uitgever die daarnaast met Pinc Conference inspirerende conferenties organiseert, spreekt over zijn hobby’s.

Na de pauze gaat het programma verder met onder anderen Christian von Koenigsegg, oprichter van het bekende sportautomerk. The Opening Day wordt afgesloten met een diner en een borrel. CH