De politie heeft vorige week donderdag geflyerd in een studentenflat om te waarschuwen voor wietplantages. In twee maanden tijd zijn er in de flat aan de Kees van Dongenhof in Rotterdam-Delfshaven al vijf plantages opgerold.

Vestia Rotterdam Stadswonen, verhuurder van de woningen, zegt nauw contact te hebben met de politie en de deelgemeente. Er zijn verschillende afspraken gemaakt om het probleem op te lossen. “Zo is de bewaking in de flat veel zwaarder dan voorheen. De politie maakt vaak rondes door het gebouw”, vertelt Odette van der Kemp, manager beheer en verhuur. “Op die manier zijn er al een aantal kwekerijen ontdekt.” Van der Kemp kan niet zeggen of het studenten waren die de wiet kweekten, er wonen namelijk ook niet-studenten in de flat.

Onzin

 “Laatst stond de politie bij mij binnen om te kijken of ik geen plantage had”, vertelt Jason Strijker, bewoner in het complex. Eigenlijk vindt hij dat onzin. “Ik weet dat er veel studenten wonen hier, maar hoeveel zullen er daadwerkelijk wiet kweken?”

Ongure types

Een andere bewoner, die niet bij naam genoemd wil worden, vindt de aangescherpte controle juist goed. “Vroeger liepen hier ook veel ongure types rond die hier niet woonden, zij zijn nu weg.” De politie mag gerust bij hem binnenkomen, omdat hij niets te verbergen heeft. “Na vijf opgedoekte wietplantages in een maand of twee hebben ze daar alle recht op.”

Onveilig

Met de flyeractie wil de politie de bewoners waarschuwen voor de gevaren die wietplantages met zich meebrengen. Zo is er een grotere kans op brand door verkeerd aangelegde elektra. Toch voelen bovengenoemde bewoners zich niet onveilig in de flat. Volgens Van der Kemp geldt dit voor de meesten. “Er zijn bij ons geen extra klachten binnengekomen. Het blijft toch Delfshaven en geen corpspand in Kralingen.” CH