Op de barricade!

Vanmiddag is het weer zover, studenten uit het hele land gaan op de barricade. In Amsterdam wordt als afsluiting van een week vol acties gezamenlijk getreurd om de zwarte dag in het hoger onderwijs. Pakken EUR-studenten massaal de trein of geloven ze het allemaal wel?

Kada Yeh, tweedejaars Psychologie

“Vorig jaar in Den Haag ben ik wel geweest. Dit jaar kon ik er geen tijd voor vrij maken. Van vorig jaar weet ik dat de studenten wel heel braaf protesteerden, dat kan misschien wel wat pittiger. Het is goed dat deze protesten er zijn, studenten zijn uiteindelijk de toekomst van Nederland.

Natuurlijk heb je het als student in Nederland heel goed. Het is alleen jammer dat die maatregelen nu worden teruggedraaid. Vooral de ambitieuze student heeft er last van, een tweede studie of bestuursjaar wordt een stuk lastiger. Dat de actie in Amsterdam wordt georganiseerd, zegt denk ik niks over de Amsterdamse studenten. Elke student heeft last van dezelfde maatregelen en heeft er evenveel baat bij om te gaan.”

Bastiaan Brand, tweedejaars Commerciële Economie

“Ik krijg zelf sowieso last van de langstudeerboete. Voordat ik aan mijn hbo-opleiding begon, heb ik eerst twee jaar aan de universiteit gestudeerd. Toen ik aan deze studie begon, wist ik niet dat de regel zou worden ingevoerd. Dat vind ik vooral oneerlijk, dat huidige studenten er al last van krijgen. Als ik het had geweten, had ik een driejarige studie in plaats van een vierjarige gevolgd.

Van de protesten ben ik niet op de hoogte. Vorig jaar was ik wel van plan om naar Den Haag te gaan. Uiteindelijk is dat niet meer gebeurd omdat ik het idee had dat het weinig uit zou halen. Ik hoop dat vandaag wel iets uithaalt. Als ik dat zeker zou weten, zou ik meteen gaan.”

Wouter Bekkers, tweedejaars Geneeskunde

“Ik heb niks van de protesten meegekregen, maar ik was ook niet gegaan. Ik denk dat het weinig zin heeft en er zijn genoeg mensen die het wel leuk vinden om te gaan. Natuurlijk prima dat het wordt georganiseerd, want ik wil niet teveel voor mijn studie betalen.

De slechtste maatregel in het pakket vind ik de langstudeerboete van €3000, -. Hierdoor demotiveer je mensen om een tweede studie te gaan doen. Studeren wordt dan weer en beetje iets voor de rijken. De overheid claimt dat de maatschappij er minder baat bij heeft dan de student zelf. Daar ben ik het niet mee eens, Nederland is een kenniseconomie en daar moet in geïnvesteerd worden.” JV