De Erasmus Universiteit kiest nog altijd geen stelling in het cao-conflict tussen de schoonmaakbedrijven en de vakbonden – wat de NS en Schiphol wél hebben gedaan.

Juist een grote opdrachtgever als de universiteit kan druk uitoefenen om de impasse die is ontstaan te doorbreken, benadrukt vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten, Ron Meyer. “Als jullie College van Bestuur druk zet op de schoonmaakbedrijven, is dat een signaal dat zij echt een oplossing wil.” Vooralsnog kiest de EUR echter voor een passieve opstelling, wat Meyer ten zeerste betreurt.

Wachtdagen

Vakbonden FNV en CNV zijn sinds deze week wel in gesprek met de OSB, de koepelorganisatie van schoonmaakbedrijven. Hét heikele punt zijn de wachtdagen; wat inhoudt dat schoonmakers bij ziekte de eerste twee dagen geen salaris krijgen. Echte onderhandelingen zijn het niet volgens Meyer, dus de OSB moet vaart maken om de gestelde deadline te halen. FNV heeft OSB tot 1 april de tijd gegeven om tot een cao te komen. Lukt dat niet, dan zal de FNV bij elke opdrachtgever apart, dus ook bij de Erasmus Universiteit, een cao afdwingen. “Nog een reden voor de universiteit om zich uit te spreken, stelt Meyer.

Stoffig

Ondertussen raken op campus Woudestein de gebouwen G, H, T, V, J en de Universiteitsbibliotheek stoffiger en stoffiger. Dat komt doordat het schoonmaakwerk van de zes stakers van de universiteit is blijven liggen sinds 1 januari. Het is wettelijk niet toegestaan om ander personeel in te zetten op deze plekken, want dat zou het stakingseffect tenietdoen. Maar schoonmaakbedrijf GOM zorgt er in ieder geval voor dat het afval van deze afdelingen wordt weggehaald.

Zelf schoonmaken

Volgens woordvoerder van de universiteit, Jacco Neleman, is er nog niet aan de EUR-medewerkers gevraagd om mee te helpen met schoonmaken, omdat de staking nu ‘beperkt’ is. Bij de schoonmaakstaking van twee jaar geleden was dat wel het geval. Aan medewerkers werd toen gevraagd om zelf hun afval weg te gooien, af en toe de stofzuiger ter hand te nemen en een lapje over hun bureau te halen. LJ