Afgestudeerden met een lening bij DUO kunnen geld en tijd besparen als zij maandelijks een paar tientjes extra aflossen. Met de app ‘Schuldvrij’ bereken je gemakkelijk wat dat kan opleveren.

Egge van der Poel (niet op de afbeelding), audioloog in opleiding in het Erasmus MC, bouwde de app om anderen ervan bewust te maken dat ze misschien onnodig teveel rente aan DUO betalen. Zelf betaalde hij maandelijks braaf het bedrag dat DUO voor hem had bepaald,  totdat hij eens uitrekende wat er gebeurt als hij extra aflost. “Dat kan wel duizenden euro’s schelen. Bovendien ben je eerder van je studieschuld af, wat ook fijn is.”

Simpel, maar helder

Om meer mensen dit Eurekagevoel te geven, besloot hij eigenhandig een app te bouwen. “Daarom is de vormgeving nog wat amateuristisch, maar helder is hij wel”, lacht Van der Poel. Het werkt eenvoudig volgens hem. “In vier velden vul je de schuld, rentepercentage, aflossing per maand en de looptijd in. Daarmee worden twee alternatieve scenario’s berekend: als je maandelijks vijftig, of honderd procent meer zou aflossen.” Vanaf volgende week kun je ook zelf kiezen met wel bedrag je de berekening wil laten uitvoeren, want dan is de app geüpdatet.

Screenshot van de app

Nog niet cashen

Rijk is Van der Poel nog niet geworden van de verkoop van de app. “Er zijn in drie weken tijd ruim vijfhonderd stuks verkocht voor 79 cent. Dat levert me 25 cent per stuk op, wat omgerekend 1 procent  van mijn hele studieschuld is”, grinnikt hij.

Hoe bepaalt DUO aflosbedrag?

Voor elke schuldaflosser bepaalt DUO op dezelfde manier wat het maandelijkse aflosbedrag wordt: de schuld wordt uitgesmeerd over vijftien jaar en gedeeld door twaalf maanden. Minimaal moeten schuldaflossers 45 euro per maand terugbetalen.

Aflosbedrag niet makkelijk te verhogen

Volgens Van der Poel kunnen afgestudeerden op de website van DUO eenvoudig hun aflosbedrag naar beneden bijstellen, maar niet naar boven. Dit blijkt toch te kunnen, maar de optie is wat lastiger te vinden. Onder kopje ‘Eerder of extra aflossen’ staat dat je dit telefonisch of via e-mail kunt regelen. Een andere optie is om zelf extra geld te storten.

Merendeel lost binnen vijf jaar af

En veel studenten doen dat ook, zegt persvoorlichter Tea Jonkman, want het grootste deel van de afgestudeerden met studieschuld heeft binnen vijf jaar alles afbetaald (60 procent). “Een kwart doet dat tussen de vijf en tien jaar, en 15 procent tussen de tien en vijftien jaar.” LJ

De app ‘Schuldvrij’ is verkrijgbaar voor de Iphone en Androidtoestellen.